HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TOJÁSMENTES MAJONÉZ / VEGÁN MAJONÉZ

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TOJÁSMENTES MAJONÉZ / VEGÁN MAJONÉZ
Tags: , , , , ,

Megosztás

Házi készítésű tojásmentes majonéz / Vegán majonézMióta a konzerv csicseriborsó levéből habcsókot tudtam készíteni, azóta már kevés dolog tud meglepni. Erre most jött velem szembe ugyanebből az alapanyagból a majonéz ötlete.
Kialakítottam egy saját, grammra pontos anyaghányadot és egy technikát, amivel sűrűbb, szinte pudingszerűen rezgős állagot értem el. Az így kapott tojásmentes majonéz könnyen elkészíthető, ízében, állagában, felhasználásában is megegyezik a „normál” majonézzel.


Házi készítésű tojásmentes majonéz


Hozzávalók:

50 g konzerv csicseriborsó leve
330 g semleges ízű olaj
( napraforgó vagy repce, az extra szűz olivaolajtól nekem túlzottan keserű íze lesz )
5 g fehérbor ecet vagy citromlé
10 g porcukor
20 g mustár
1 g só


Előkészítés:

A csicseriborsó levét és az olajat kettő órahosszára tegyük a hűtőszekrénybe. Ez azért fontos, mert így az emulziónak az állaga annyira sűrű lesz, hogy megtartja saját magát, ahogy a fotón is látható.

Elkészítés:

A csicseriborsó levét kézi vagy gépi habverővel addig keverjük, amíg elkezd felhabosodni ( fél-egy perc ). Majd folyamatos keverés mellett vékony!! sugárban adagoljuk hozzá a hideg olajat.

Mikor kész, ízesítjük a többi hozzávalóval és alaposan elkeverjük. Egyéni ízlés szerint tovább is ízesíthető.

Íze és felhasználása tökéletesen megegyezik a hagyományosan tojással készült majonézével.

SÉF TIPP:

Az általam használt fehérbor ecet savtartalma 5,5%, így, ha ennél nagyobb savtartalmút használunk, ajánlott csökkenteni az ecet mennyiséget, mert, ha nem, előfordulhat, hogy olyan savanyú lesz, hogy összeugrik alattunk még a szék is.

Tárolása:

Légmentesen lezárva a hűtőszekrényben egy hétig biztosan eláll.