STÍRIAI METÉLT GLUTÉNMENTESEN

STÍRIAI METÉLT GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Stíriai metélt gluténmentesen

tepsi belső mérete: 20 x 30 cm


A stíriai metélt éttermi desszert ( bár már ott is egyre ritkábban látható étlapon ), mint cukrászdai, ezért talán kevésbé ismert. Pedig egy végtelenül egyszerűen elkészíthető és finom sütemény. Lényegében egy túróval készült metélt tészta, amit egy tejfölös, édes mártással összesütünk.
A gluténmentes stíriai metélt tésztájának elkészítéséhez minimális mennyiségű rizslisztet és burgonyapelyhet használtam, ezzel az eredeti receptben lévő lisztmennyiséget a negyedére csökkentettem. Mégis egy jól kezelhető tésztát kaptam, ami a tejfölös mártással pillekönnyű lett és a család minden tagjának ízlett.




Tészta hozzávalói:

450 gr áttört túró
50 gr rizsliszt
4 db L-es méretű tojás
50 gr burgonyapehely

2 g só
3 dkg vaj

Édes mártás hozzávalói:

4 db L-es méretű tojás
150-200 g kristálycukor ( aki édesszájú, ő feltétlen 200 g-ot tegyen bele )
10 g vaníliás cukor
330 g tejföl


A túrós metélt elkészítése:

A túróból a rizsliszttel, a 4 db tojással, a burgonyapehellyel tésztát gyúrunk, majd hűtőszekrényben,
letakarva minimum 20 percet pihentetjük, így a burgonyapehely ruganyossá teszi a tésztát.
Lisztezett felületen 5 mm vastagra kinyújtjuk és 5 cm hosszú metéltre vágjuk.




Az édes mártás elkészítése:

Az egész tojásokat a cukorral gépi habverő segítségével nagyon sűrű, félkemény habbá verjük.
A tejfölt szintén gépi habverő segítségével krémszerűvé keverjük a vaníliás cukorral, majd beleforgatjuk a tojásos habba.




Lábasban 2 liter vízben 2 g sóval vizet forralunk és ebben addig főzzük a túrómetélteket, amíg a tetejére fel nem jönnek. Szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük és lemosás nélkül a vaníliás tojásos masszába szedjük. 20 x 30 cm-es tepsit kivajazunk, majd beleöntjük a tejfölös metéltet.




140 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd 200 fokra emeljük a hőmérsékletet és még 10 percig sütjük. Így a tetejének enyhe arany barna színe lesz.
Pudingszerűen remegősnek kell lennie. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük,feldaraboljuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

SÉF TIPP:

Én a tepsit nem csak kivajazom, de barna cukorral is kiszórom, így sütés után egy karamellás réteg veszi körbe a süteményünket.