PACALPÖRKÖLT

PACALPÖRKÖLT
Tags: , , ,

Megosztás

Pacalpörkölt

10 adag


A facebook szerint a követőim mindössze 4%-a férfi. Ez egy erősen nekik szóló étel, de természetesen azoknak a hölgyeknek is ajánlom, akik szeretik vagy épp a párjuknak szeretnének kedveskedni vele.

A pacalpörkölt eredendően gluténmentes, de nagyon kevesen tudják valóban jól elkészíteni. Ehhez szeretnék egy kis útmutatást adni a recepttel.





Hozzávalók:

2.5 kg pacal konyhakész (fehér színű)
200 + 600 g vöröshagyma
150 g füstölt kenyérszalonna
500 g paprika és 200 g paradicsom VAGY télen 1 liter üveges lecsó
20 + 20 g só
4 g cukor
1 g egész bors
2 g majoranna
20+20 g fokhagyma
2 g köménymag


A pacalt megmossuk és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha felforrt, a vizet kiöntjük és a pacalt is hideg vízzel leöblítjük.

Előfőzzük a pacalt 60 percig:
Egy nagy fazékban 2 liter vízben 20 g sóval, egész borssal, 200 g vöröshagymával és 20 g fokhagymával. A főzőlevében hagyjuk kihűlni. Ezt a levet tartsuk meg!
Mivel a pacal már félig megpuhult nagyon könnyű lesz 6-8 cm hosszú vékony csíkokra felvágni.

Egy legalább 5 literes lábasban a gyufaszál méretűre vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk lassú tűzön. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre fonnyasztjuk. Hozzátesszük az apróra vágott paprikát, 10 g sót, a cukrot és 5 percig pirítjuk.

Félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával és elkeverjük. Beletesszük a hámozott, darabolt paradicsomot vagy a levétől leszűrt lecsót. Zúzott köménnyel, majorannával fűszerezzük. Hozzáadjuk a pacal leszűrt főzőlevének harmadát és fedő alatt erős lángon fél órát főzzük. (ha konzerv lecsót használunk nem kell a friss paprika és paradicsom)

Beletesszük a felcsíkozott pacalt, a zúzott fokhagymát és 0.5 litert a főzőlevéből. Fedő alatt pároljuk, az elfőtt levet folyamatosan pótolva.
Mikor már majdnem puha, sűrű szaftjának kell lennie, ekkor adhatunk hozzá csípős paprikát.

Sós vízben főtt burgonyával és salátával, savanyúsággal tálaljuk.