FORDÍTOTT SZILVÁS PITE SERPENYŐBEN SÜTVE, GLUTÉNMENTESEN

FORDÍTOTT SZILVÁS PITE SERPENYŐBEN SÜTVE, GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Fordított szilvás pite serpenyőben sütve, gluténmentesen

A receptben a tej és a vaj növényi alapanyagokkal helyettesíthető!


Egyik este kitaláltam, készítek egy gluténmentes szilvás pitét, de rezsicsökkentett verzióban, ezért serpenyőben, a tűzhelyen sütöm meg. Hiszen így a a 40 perc sütőben sütés helyett 20 perc alatt elkészül. A családnak elkerekedett a szeme, de én 99%-ig biztos voltam benne, hogy jó lesz.
Nagyjából 25 perc után kész volt a süti és már hűlt! A tészta alapját a blogon lévő Clafoutis receptem adta, az lett egy kicsit átdolgozva.


Fordított szilvás pite serpenyőben sütve gluténmentesen


Hozzávalók 32 cm átmérőjű tapadásmentes serpenyőhöz:

1 kg szilva
100 g kristálycukor
5 db L-es méretű tojás
100 g tej
50 g vaj
100 g rizsliszt
10 g vaníliás cukor
100 ml Triple sec
(a sütés során az alkohol elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják )


Az elkészítés menete:

A megmosott, kimagozott szilvára öntjük az alkoholt.

Az 5 tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel a leggyorsabb fokozaton, minimum 3 percig habosítjuk gépi habverő segítségével. Majd spatulával beleforgatjuk a lisztet.

A serpenyőben a vajat megolvasztjuk, beleöntjük a szilvát és forrástól számított 3-5 percig pároljuk.

Ráöntjük a tésztát, takarékra vesszük a lángot és lefedjük egy fedővel. Akinek nincs ekkora fedője, tegyen rá egy tepsit. 20 percig hőkezeljük, majd levesszük a lángról és 15 percig hűtjük.





Levesszük a fedőt és ráteszünk egy akkora tányért, lapos tálat vagy tepsit, ami teljesen átéri, betakarja ( nálam ez egy pizzatányér volt ), majd hirtelen mozdulattal átfordítjuk a sütit a tányérra, úgy, hogy a serpenyő legyen fölül.

Tálalás:

Langyosra, szoba hőmérsékletűre hűtve fogyasztjuk.