BABKA – DIÓS, CSOKOLÁDÉS KALÁCS GLUTÉNMENTESEN

BABKA – DIÓS, CSOKOLÁDÉS KALÁCS GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

BABKA – Diós, csokoládés kalács gluténmentesen


Ha jellemeznem kellene, azt mondanám, hogy a kakaós csiga és a kalács szerelemgyermeke a BABKA. Nyersen és megsülve is nagyon mutatós a látható csavart csokis rétegeivel.
Még a kelt tésztákon belül is az egyik legnehezebb feladat jó gluténmentes kalácsot sütni. Azonban ebben a receptben a tésztába belesülő csokoládé, kakaó és dió olyan kombót alkot a vajjal, hogy a nem gluténérzékenyeket is bátran megkínálhatjuk, nem fogunk szégyent vallani vele.
A tárolásához nem kell hűtőbe tenni, nem kel mikrózni, mégis napokig finom, puha marad.

Gluténmentes Babka



A tészta hozzávalói 11 x 24 cm-es sütőformához:

300 g Schar mix B VAGY Nutrifree mix per pane
60 g cukor
5 g porélesztő
30 g lágy, kenhető állagú vaj

1 db L-es méretű tojás
( ha nem fogyaszthatunk tojást, hagyjuk ki és 45 g folyadékot adjunk pluszban a tésztához )

Schar mix B liszt esetén: 220 g folyadék ( ebből 110 g víz és 110 g tej )
Nutrifree mix per pane liszt esetén 180 g folyadék ( ebből 90 g víz és 90 g tej )

30 g vaj a sütőformát kikenni
10 g vaj a tésztát lekenni

Töltelék hozzávalói:

15 g kakaópor
65 g 70%-os étcsokoládé
60 g lágy, kenhető állagú vaj
40 g cukor

50 g durvára darált dió

Cukorszirup:

40 g víz
65 g cukor


A töltelék:

Kezdjük ezzel a Babka készítést, így lesz ideje kihűlni. Ha melegen kenjük a tésztára, meglágyítja azt és kezelhetetlen lesz.

Az apró kockára tördelt csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd a dió kivételével keverjük el az összes többi hozzávalóval.

SÉF TIPP:

Ügyeljünk rá, hogy a csokoládé ne melegedjen 55 fok fölé, mert kicsapódhat. ( összecsomósodik és használhatatlan lesz. )

A cukorszirup:

A vizet és a cukrot forraljuk addig, amíg a cukor tökéletesen fel nem olvad a vízben.


A tészta elkészítése:

A tészta hozzávalóit mérjük ki egy keverőtálba, majd alaposan, legalább 5 percig dagasszuk gép segítségével.

Rizsliszttel meghintett deszkára fordítsuk ki. Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.

Miután letelt az idő, nagyon kevés liszttel szórjuk meg a tészta felszínét, pár mozdulattal gyúrjunk, formáljunk gombócot belőle. Tegyük át a olajjal nagyon alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk 35 x 25 cm-es formára.
Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.

Spakli segítségével oszlassuk el a csokis-kakaós tölteléket a tésztán, majd szórjuk meg a durvára darált dióval.

A hosszabbik oldaltól kezdve apránként haladva minél szorosabban feltekerjük a tésztát. Két kézzel enyhén nyomkodjuk, igazítsuk formás, vastag hengerré. Ez azért fontos, mert így még jobban összetapasztjuk a tölteléket és a tésztát, így miután kettévágjuk, könnyebb lesz összefonni.





Az összezárt oldala legyen alul, majd éles késsel középen, hosszában kettévágjuk a tekercset, fordítsuk úgy, hogy a csokoládés rétegek jól láthatóak legyenek.

A két szálat középen keresztbe tesszük, X-t formázva, majd először az alsó, utána a felső részét összetekerjük, ügyelve, hogy a vágott oldala mindig felfelé nézzen.

A két végéből éppen csak annyit, hogy a tekerést egyben tartsa, óvatosan hajtsuk alá. A két végétől kezdve, két kézzel a teljes tekercs alá nyúlva a vajjal kikent sütőformába helyezzük. Ecset segítségével az olvasztott vajjal lekenjük a tészta felületét.
A vajjal kikent forma és a tészta felületének vajjal történő lekenése is nagyon fontos, mert a sülés során felszívja a tészta és ettől lesz annyira puha és nem szárad ki napok múltán sem.





Nedves konyharuhával letakarva, huzatmentes helyen 25 percig kelesztjük.

190 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegítjük a sütőt. A kelesztési idő lejárta után 35-40 perc alatt készre sütjük a Babkát.

Miután kivettük a sütőből, még forrón átkenjük a felületét a cukorsziruppal. A teljes mennyiséget használjuk fel. Ne hagyjuk ki ezt a lépést! A cukorszirupnak feladata van, nem engedi kiszáradni a kalácsunkat.

A kalácsot a sütőformában hagyjuk langyosra hűlni, csak ezt követően fordítsuk ki abból.


Babka