KENYÉR LISZTMIX LISZTKEVERÉKBŐL

KENYÉR LISZTMIX LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Kenyér Lisztmix lisztkeverékből

glutén-, tej- és tojásmentes


Lehetőséget kaptam kipróbálni egy magyar fejlesztésű gluténmentes lisztkeverék termékcsaládot. Már az első sütés alkalmával sikerült barátságot kötni vele, így leteszteltem néhány receptemet, milyen lesz belőle.

Mit érdemes tudni a Lisztmix Kenyér mix lisztkeverékéről?
– a gluténmentesség mellett tej-, tojás-, szója- és kukoricamentes
– se rizslisztet, se kukoricalisztet NEM tartalmaz, de kukoricakeményítőt és tojásport is feldolgozó üzemben készül.
– a belőle készült pékáruk rosttartalma igen magas, hiszen bambusz- és útifű maghéj rostot is tartalmaz
– vegán étrendbe is jól beilleszthető

Mi más lehetett volna az első sütés, mint a kenyér!
Aki már sütött gluténmentes kenyeret, az tudja, hogy minél lágyabb, ragacsosabb a tészta nyersen, annál jobb lesz a kész kenyér állaga. Itt még annál is ragacsosabb volt, de nem kell megijedni. A kisült kenyér kívül ropogós, belül puha, lyukacsos a bélzete.
Hűtőben tárolva, fogyasztás előtt pár másodpercre kenyérpirítóba téve tökéletes volt napok múltával is.




Hozzávalók:

250 g Lisztmix kenyér lisztkeverék
250 ml víz
8 g olaj vagy kacsazsír
5 g porélesztő
3 g cukrot
2 csipet só


Előkészítés:

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 30-40 fokra előmelegítjük és egy kisebb!! hőálló tálban vagy lábasban kb. 1-2 deci vízzel az aljába teszünk valamelyik sarokba eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat. Gép segítségével kezdjük el alacsony fokozaton keverni és közben öntsük hozzá a langyos vizet. 5 perc alatt alaposan, csomómentesre kidagasztjuk a tésztát.

Sütőpapírral bélelt 10 x 24 cm belső méretű kenyérsütő formába tesszük és elsimítjuk a felületét. Használhatunk szilikon sütőformát is, azt nem kell kibélelni, mehet bele közvetlenül a tészta.
( Tapad-ragad a tészta, de NE TEGYÜNK hozzá több lisztet. Csak így lehetséges, hogy a sütés után is puha, a búzaliszteshez nagyon hasonló legyen a kenyerünk állaga. )

A tetejét 2 helyen bevágjuk, megszórhatjuk magokkal is, amit nagyon enyhén az ujjainkkal vagy ecsettel rányomkodhatunk. Átkenjük olajjal a tetejét, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.

50 percig kelesztjük az előmelegített sütőben.







A tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 25 percig sütjük, majd 180 fokra visszavesszük a hőmérsékletet és még további 25-30 percig sütjük.

Se a kelesztés, se a sütés alatt NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta “megfázhat” és összeeshet!

SÉF TIPP:

Sütőhőmérőt, ha gázsütőnk van, akkor kötelező beszerezni és használni is a kelesztéshez és a sütésekhez, de elektromos sütő esetén is hasznos, mert szinte mindegyik csal 20-30 fokot, de akár többet is. Minden gluténmentes lisztkeverék érzékeny a sütési hőfokokra, így, ha azt nem tudjuk pontosan beállítani, a legprecízebb recept esetén is kétséges lesz az végeredmény.


A sütőből kivéve kifordítjuk a tálból, rácsra tesszük, a tetejét még tűzforrón kevés vízzel kenjük át ecset vagy virágokhoz használt kézi permetező segítségével. Így hagyjuk kihűlni és csak ezután vágjuk fel.