MÉZES PUSZEDLI RIZSLISZTBŐL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

MÉZES PUSZEDLI RIZSLISZTBŐL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Mézes puszedli rizslisztből glutén-, tej- és tojásmentesen

18-20 db mérettől függően

Miután a gluténmentes, rizslisztből készült mézes puszedlit megosztottam a közösségi oldalamon, többen is kérdezték, hogy rizslisztből tojásmentesen el lehet-e készíteni. Természetesen volt rá ötletem, hogyan alakítsam át a receptet. Így született meg ez a lisztkeverékmentes, csak rizslisztből sütött glutén-, tej- és tojásmentes mézes puszedli.
Mivel én nem vagyok gluténérzékeny, így van összehasonlítási alapom a búzalisztessel, ezért ki merem jelenteni, hogy megállja a helyét vele szemben.

Előre összekevert fűszerkeveréket sosem használok. Szeretem magam eldönteni, hogy miből mennyi kerüljön egy ételbe, így azt a saját ízlésemre formálni. Ahogy ebben a rizslisztes receptben sem a bolti, előre bekevert mézeskalács fűszert használtam, hanem szépen, egyesével tettem bele mindenből annyit, amennyi szerintem kell.
A leglényegesebb változás, hogy 1 pici, összemorzsolt szegfűbors került bele. ( Ez egy bors, aminek szegfűszeg íze van, de kevésbé intenzív ).
Így nem a bolti, jellegzetes, minden mást “agyon ütő” szegfűszeg íze lett a puszedlinek és meglepő módon a családom minden tagjának nagyon ízlett.

Ha kihűlt, a puszedlit rögtön ehetjük, mert úgy jó, ahogy van! Sőt! 2-3 nap múlva is ugyanilyen tökéletes, nem szárad ki, nem porlik, nem morzsálódik. Erre is igaz, ami sok más karácsonyi sütire, napokkal előbb elkészíthetjük.





Hozzávalók a tésztához:

225 g rizsliszt
55 g porcukor
6 g sütőpor
1 csipet só
fél mokkás kanál fahéj
fél mokkás kanál szárított gyömbér
a reszelőn 1 húzásnyi szerecsendió
1 kisebb szegfűbors finomra vágva
( a formája a borsra emlékeztet, míg az íze a szegfűszegre, de kevésbé intenzív )
15 g víz
20 g keményítő + 50 g víz simára keverve
80 g méz
100 g zsír ( én libazsírt használtam )


Készítsük el a puszedli tésztáját:

A zsírt és a mézet egy lábasban, takarék lángon olvasszuk össze, hogy homogén állagú legyen.

A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a fűszereket mérjük egy tálba és keverjük el. Adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt, a vizet, a mézes zsírt és fakanál vagy gép segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat. Folpackkal fedjük le a tálat és legalább 2 óra hosszára tegyük a masszát a hűtőbe.

A tésztából mérleg segítségével formáljunk 25 grammos gombócokat és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk őket. Hagyjunk közöttük 2-3 centinyi helyet, hogy ha széltében nőnek, ne érjenek egybe.





Előmelegített sütőben 180 fok alsó-felső sütési módozaton 18 perc alatt süssük aranybarnára.





Hagyjuk kihűlni a tepsin.
Ha szeretnénk, vízgőz felett megolvasztott csokoládéba is márthatjuk vagy éppen csíkozhatjuk.