FÁNK PENNY FREE LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

FÁNK PENNY FREE LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Fánk Penny Free lisztből gluténmentesen

A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal is működik! Tojásmentes opció is megadva!


A farsangi időszak egyik legfontosabb „kelléke”, mert nincs farsang fánk nélkül! Miért kellene erről lemondanunk csak azért, mert gluténmentesen kell étkeznünk? Véleményem szerint, első sorban nem szalagosnak kell lennie a gluténmentes fánknak, hanem jónak! Az általam használt fordított technikával pedig duci, puha, légiesen könnyű lesz a tésztája. Felveszi a versenyt bármelyik búzalisztes társával.

Hozzávalók:

500 g Penny Free kenyér liszt
110 g cukor
7 g porélesztő
320 ml folyadék: 220 ml tej és 100 ml langyos víz
( vagy csak 320 ml növényi tej )
50 g vaj vagy 40 g olaj
2 db L-es méretű tojás ( 60-65 g )
( ha nem fogyaszthatjuk, 80 ml víz pluszban történő hozzáadásával helyettesíthetjük )
1 cl rum

pici olaj a sütőpapírt lekenni
500 ml olaj a sütéshez


Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk 100 g cukorral. 40 fokos sütőbe tesszük az élesztős keveréket, a lisztet, egy tálkában a 2 darab feltört tojást és a vajat is, hogy minden elem egyforma langyos legyen.

Miután az élesztő kissé megindul, a keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet és legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.

Enyhén lisztezett felületre fordítjuk a tésztát és olajos kézzel pár mozdulattal gombóccá formáljuk, majd olajjal vékonyan átkent sütőpapírra helyezzük, megszórjuk rizsliszttel a tetejét, hogy ne ragadjon hozzá a nyújtófához és 1-1.5 cm vastagra kinyújtjuk.

!! A tésztát lágynak érezhetjük, de pont ilyennek kell lennie!! Ettől tud sütés közben könnyedén megnőni és lesz a tészta belső szerkezete habosan levegős-lágy.

Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk. Ha a tészta ragadna a formához, olajozzuk meg vékonyan vagy nyomjuk rizslisztbe a szaggatót.

Most 5 cm átmérőjű szaggatót használtam, így 36 db fánk lett. Ha nagyobb, 7.5 – 8 cm átmérőjű formát használunk, úgy kb. 20 db fánk lesz.

Előmelegített 40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 45-50 perc volt nekem.

SÉF TIPP:

Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincs glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.

Sütés:

Magas falú lábasban, bő olajban sütjük ( 150-160 fok ), kb. 1-1 percig mindkét oldalát. Olyan lábast válasszunk, hogy az olaj 4 cm magasan álljon benne, így úszni fognak a fánkok és nem ég meg az alja.
Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.
A sütéshez az olajba, először a kelesztés során felfelé néző oldalával tegyük be!!

Rácsra szedve lecsepegtetjük. Porcukorral szórva, lekvárral kínáljuk.