PIZZA GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL

PIZZA GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Pizza gluténmentesen Penny Free lisztkeverékből

a tészta glutén-, tej- és tojásmentes


Aki szereti a pizzát könnyedén elkészítheti otthon is gluténmentesen. Egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha van egy jó gluténmentes kenyér-zsemle receptünk, akkor már van pizza receptünk is. Lehet vastag vagy épp vékony tésztás, a feltéteket pedig kedvünkre variálhatjuk. Azonban egy jó pizza szósz legalább annyira fontos, mint a tészta, ezért érdemes rászánni azt a 10-15 percet. A receptben leírom azt is, hogy én hogy készítem.






Hozzávalók 36 cm átmérőjű pizzához:

250 g Penny Free lisztkeverék
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
2 csipet só
205-210 gr langyos víz
8 g oliva olaj

A feltét:

házi készítésű pizza szósz, sonka, mozzarella sajt és paradicsom




A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.

Vékonyan olajozott felületre fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk. Olajozott sütőpapíron, a pizzasütő lappal megegyező méretűre nyomkodjuk kézzel. A közepét vékonyabbra ( 2-3 mm ), a széleit vastagabbra hagyva.





A papírral együtt helyezzük a pizzasütő lapra vagy egy lapos, alacsony falú tepsibe, majd alsó-felső sütési módozaton a 45-50 fokra előmelegített sütőben hólyagosra kelesztjük. ( legalább 40 perc ).

Amíg kel a tészta, készítsük el a pizza szószt. A recepthez görgessünk lejjebb.

Süssük elő a tésztát.
A kelesztés után kivesszük a sütőből, majd beállítjuk a sütőt 220 fok légkeverésre. Ha elérte a megfelelő hőfokot, betesszük a tésztát és elősütjük, amíg nagyon-nagyon enyhe színt nem kap. Nekem ez 7-8 perc volt.





Ezt követően pizza szósszal megkenjük, a feltéteket rátesszük, majd a sütőben 220-240 fokon hőlégkeverés funkción addig sütjük, míg a sajt ráolvad.

SÉF TIPP:

Feltétnek bármit tehetünk, amit szeretnénk és mozzarella sajttal fedjük be. A feltét ne legyen nyers, mert ennyi idő alatt nem sül meg. Ha gombát, esetleg húst tennénk rá, azokat ajánlatos előre megpirítani.





Egy jó szósz legalább annyira fontos, mint a tészta, ezért mindig rászánom azt a 10-15 percet. Amíg kelesztjük a tésztát, pont el is készül.

Pizza szósz hozzávalói:

25 g oliva olaj
50 g vöröshagyma
2 g só
2 g fokhagyma ( 1 gerezd )
5 g kristálycukor
2 csipet oregano
1 g bazsalikom
250 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro ) vagy 300 g friss, hámozott, darabolt paradicsom

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajat lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, az oreganot, a paradicsom sűrítményt és a cukrot. Összefőzzük, kb. 5 perc után elkészült.