FÁNK ALFA-MIX LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

FÁNK ALFA-MIX LISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Fánk Alfa-mix lisztből gluténmentesen

A recept növényi tejjel, növényi / állati eredetű zsiradékkal is elkészíthető!

Gyakran kapok visszajelzéseket, hogy az általam kidolgozott recepteket más lisztkeverékkel is sikerrel készítették el. Kíváncsi voltam, hogy valóban 1:1-ben kicserélhetők-e a lisztek, de leginkább, hogy a végeredmény is azonos-e.
Így a választásom az egyik legkönnyebben beszerezhető és egyben az egyik legkedvezőbb árú, magyar gyártású lisztkeverékre esett az Alfa-Mixre.
Az első sütésem 25 dkg lisztből, természetesen a kenyér volt . Másodjára szintén 25 dkg-ból a lángost próbáltam ki a saját jól bevált receptem alapján. Végül, de nem utolsó sorban, a maradék 50 dkg lisztből fánk készült.



500 g Alfa-mix liszt
110 g cukor
7 g porélesztő
220 ml tej
100 ml langyos víz
50 g vaj
2 tojás
1 g só
1 cl rum
500 ml olaj a sütéshez


A tészta elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk a cukorral. 40 fokos sütőbe tesszük az élesztős keveréket, a lisztet, a vizet, egy tálkában a 2 darab feltört tojást és a vajat is, hogy minden elem egyforma langyos legyen.


Miután az élesztő kissé megindul, egy keverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton.
Zsiradékkal ( olaj stb ) megkent vagy bőven lisztezett sütőpapírra kiborítjuk, megszórjuk rizsliszttel a tészta tetejét, hogy ne ragadjon hozzá a nyújtófához és 1 cm vastagra kinyújtjuk.
!! A tésztát lágynak érezhetjük, de pont ilyennek kell lennie!! Ettől tud sütés közben könnyedén megnőni és lesz a tészta belső szerkezete habosan levegős-lágy.

Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk. A kör alakú szaggatóm kb. 10 cm átmerőjű.



40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 35-40 perc.


SÉF TIPP:

Az általam használt sorrend, hogy a megsütött tészta szerkezete levegős, könnyed legyen: a formázás, kelesztés, sütés.
Azért találtam ki a búzalisztestől eltérő módon ezt a menetrendet egyes kelt tésztákhoz ( lángos, fánk ), mivel ezekben a lisztkeverékekben nincsen glutén, így megkelesztve még egyszer átgyúrni felesleges, illetve a kelesztés utáni formázással a tésztában kialakuló légbuborékokat nyomjuk / lapítjuk ki.


Magas falú lábasban, bő olajban sütjük ( 140-150 fok ), kb. 1-1 percig mindkét oldalát. Annyi olaj legyen az edényben, hogy 4 cm magasan álljon, így úszni fognak a fánkok benne és nem ég meg az alja. Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.

Rácsra szedve lecsepegtetjük. Ebből a tésztamennyiségből nekem 25 db fánk lett, persze ez függ a szaggató méretétől is.

Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.


Most pedig jöjjenek a vele kapcsolatos tapasztalatok:
– A megkelesztett tésztával nagyon jól, könnyen lehetett dolgozni.
– Az Alfa-mixből egy jó gluténmentes fánkot lehet sütni, ami versenyképes a búzalisztessel.