HAMBURGER ZSEMLE NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL

HAMBURGER ZSEMLE NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , ,

Megosztás

Hamburger zsemle Nutrifree mix per pane liszttel

A recept növényi tejjel vagy csak vízzel és növényi zsiradékkal is elkészíthető!



Hozzávalók:

250 gr Nutrifree mix per pane
10 gr cukor
3 gr porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
175 gr folyadék, amiből 85 gr víz és 90 gr tej
( ha tejport nem teszünk bele, a folyadék mennyisége 160 ml legyen )
25 gr vaj vagy 20gr kókuszzsír
1 db L-es méretű tojás
60 gr zsíros tejpor
( elkészíthető nélküle is, de így még sokkal kalácsosabb a tésztája )

a tetejét lekenni:
tojássárgája vagy cukorszirup
( 20 gr porcukor 3-4 csepp vízzel elkeverve )



A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A másik felével a tejport csomómentesre keverjük egy kézi habverő segítségével. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.


Zsiradékkal megkent sütőpapírra tesszük a tésztát és olajos kézzel 1-2 mozdulattal lazán átgyúrjuk, majd mérleg segítségével 5 db 11 dkg-os gombócot csípünk le és ellapított korongokat formázunk belőlük.
Zsírpapírral bélelt tepsibe rendezzük és 20 percig huzatmentes helyen pihentetjük.
( Én 4 db 12 dkg-os bucit formáztam. A maradék 7 dkg-os tésztát 1.5-2 cm vastag hosszú csíkká nyújtottam, vajjal vastagon megkentem, sonkát és sajtot pakoltam rá és csigának feltekertem. )

A tetejét cukorsziruppal vagy felvert tojássárgájával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk,




majd a 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.


A sonkás-sajtos csiga is jól sikerült!