CSOKOLÁDÉ KRÉMMEL TÖLTÖTT KARAMELLÁS FÁNK
Tags: csokoládé krém, fánk, gluténmentes, karamell, képviselőfánk, rizsliszt
Csokoládékrémmel töltött karamellás fánk
Ahogy a képviselőfánknak vagy a profiterolnak, ennek a desszertnek is az égetett tészta az alapja. Gluténmentesen, rizslisztből elkészítve, tökéletes lesz a végeredmény. Aki szereti a képviselőfánkot, annak ez is biztosan a kedvence lesz!
A recept fehér és teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik!
Ha fontos, hogy a tészta glutén- és tejmentes is legyen, használjuk a blogról ezt a képviselőfánk receptet:
KÉPVISELŐFÁNK BARNA RIZSLISZTTEL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES TÉSZTÁVAL
A tészta hozzávalói:
Tej 120 g
Víz 120 g
Vaj 120 g
Cukor 10 g
Só 1 g
Rizsliszt 150 g
Tojás 4-5 db szoba hőmérsékletű
( a tojásokat tessék megmérni, érje el a súlyuk összesen a 240-260 g-ot )
2 literes lábasban a tejet, a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Majd a tűzről levéve szigorúan csak!!! 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Minden egyes tojással külön kikeverjük a tésztát.
Mindezt azonban viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a tojásoknak a még a forró masszába kb. 2 percen belül benne kell lenni.
Habzsákból diónyi halmokat nyomunk a tésztából ( kb. 20 gramm ) a sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy ne legyen nagyobb a tésztahalom, mert a sütési idő ehhez a mérethez van beállítva.
Kb 2-3 szorosára dagadnak a sütőben, ezért hagyjunk közöttük megfelelő távolságot!
170-180°C-os sütőben alsó – felső sütésen, kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük, majd kihűtjük.
A sütő ajtaját TILOS nyitogatni, mert összeesik a tészta!!
Amíg a fánkok sülnek, készítsük el hozzá a krémet.
A csokoládékrémhez két receptem is van, alább mind a kettőt leírom.
Csokoládékrém recept 1:
Étcsoki krém:
500 g mascarponét, 100 g porcukrot összekeverünk, majd folyamatos keverés mellet hozzáadjuk a 125 g 72%-os étcsokit, amit vízgőz felett megolvasztottunk. Alaposan kikeverjük.
Fehér csoki krém:
500 g mascarponéhoz adunk egy kevés a vanília aromát, majd folyamatos keverés mellet hozzáadjuk a vízgőz felett megolvasztott 200 g fehér csokoládét.
Csokoládékrém recept 2:
A csokoládékrém hozzávalói:
500 g mascarpone
5 tojás
150 g 50-70%-os étcsokoládé
200 g cukor
A krém elkészítése:
Az elkevert tojásokhoz a cukrot hozzáadjuk és vízgőz fölött egy keverőtálban 75 fokig melegítjük. Figyeljünk nagyon, mert 85 fok felett kicsapódik a tojás és rántotta jelleget ölt.
A vízgőzről levéve habverőgéppel közepesen gyors fokozaton kihűlésig habosítjuk ( keverjük ). Beleforgatjuk a felolvasztott étcsokoládét és végül az egészet a kikevert, szoba hőmérsékletű mascarponéba forgatjuk, míg egynemű krémet nem kapunk.
A fánkok betöltése:
A krémet kinyomócsővel ellátott habzsákba töltjük, a fánkok aljára egy lyukat szúrunk a zsákcsövével és ezen keresztül megtöltjük a csokikrémmel.
Karamell tető hozzávalói:
200 gramm kristálycukor
A cukrot egy lábasban takarék lángon addig melegítjük, amíg világos – aranybarna színe lesz. A tűzről félrehúzzuk és a megtöltött fánkok tetejét óvatosan, az ujjainkra vigyázva, belemártjuk. Ha ezt a műveletet újból elvégezzük, miután megszilárdult a cukormáz a fánkon, akkor egy másnap is ropogós, de nem ehetetlenül kemény réteget kapunk.
Amíg meleg a cukormáz, díszítésként megszórhatjuk szórócukorral, de bármilyen más maggal vagy pehellyel is. ( szezámmag, mandulapehely stb. )