KÉPVISELŐFÁNK BARNA RIZSLISZTTEL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES TÉSZTÁVAL

KÉPVISELŐFÁNK BARNA RIZSLISZTTEL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS CUKORMENTES TÉSZTÁVAL
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Képviselőfánk barna rizsliszttel, glutén-, tej és cukormentes tésztával

A recept fehér -, barna -, és teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik!

!! Ha többet szeretnénk készíteni, mint az itt megadott mennyiség, akkor kétszer egymás után készítsük el a tésztát és úgy süssük meg !!








Hozzávalók:

250 g víz
100 g zsír
1 csipet só

4 db L-es tojás ( 60-65 g / db )
(ha kisebb tojásokat használunk, tessék megmérni és addig növelni a számukat, amíg eléri az összsúlyuk a 240-260 g-ot)

150 g ( teljes kiőrlésű ) barna rizsliszt
( Akár barna, akár fehér a rizsliszt, fontos, hogy egyenletesen finom szemcséjű legyen. Ha a tapintása durva szemű homokra emlékeztet, akkor az a liszt nem alkalmas a fánk tésztájához )

Mielőtt nekikezdenénk a tészta elkészítésének, érdemes legörgetni a SÉF TIPP ponthoz és azt figyelmesen elolvasni, mert abban összegyűjtöttem a leggyakoribb hibákat.



Készítsük el a tésztát:


A vizet és a zsírt felforraltam takarék lángon,


majd beleöntöttem a lisztet és addig kevergettem, amíg a massza el nem válik a lábas falától, kb. 30 másodperc.


A tűzről levéve 1 percig pihentetjük, majd egyesével beleütjük a hűtőből kivett hideg tojásokat. Az összsúlyuk érje el a 240-260 g-ot !



Minden tojással alaposan elkeverjük és csak utána ütjük bele a következőt.



Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire 30 g-os ( kb. ping-pong labda méretű ) halmokat vagy 8 cm hosszú csíkokat nyomunk, úgy, hogy köztük elég helyet hagyunk, mivel sütés közben 2-3-szorosára is megnő.



180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési fokozaton 40-50 percig sütjük. Ez mindig sütőfüggő!



Sütés közben a sütő ajtaját TILOS kinyitni, mivel ez a fánktészta összeesését eredményezi. A megsült fánkokat kivesszük a sütőből és szoba hőmérsékletűre hűtjük.



Levágjuk a tetejét és ha jól dolgoztunk a belsejében „hatalmas” lyuk tátong.





Ide töltjük bele a krémet, majd Cocomas felverhető kókusztejszínből készített habbal felspricceljük.






SÉF TIPP:
Ez az egyik legnehezebb-legtechnikásabb tésztaféle, aminek a készítése folyamán több hibalehetőség is van. Ha mindent pontosan kimértünk, akkor a négy leggyakoribb:
1. Nem főztük meg a rizslisztet eléggé. Elvált az edény falától, mint ahogy a fázis fotón látható?!
2. Valóban csak 1 perc a pihentetés és nem több!!!!, mert különben túlhűl a massza és a tojások nem tudják „összefogni”.
3. A tojásokat egyesével adtuk hozzá és csak miután teljesen elkevertük ütöttük bele a következőt? Mindezt azonban viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a 4 tojásnak a még forró masszába kb. 2 percen belül benne kell lenni.
4. Ha hideg sütőbe tesszük be a tésztát, tehát nincs előmelegítve ( 170-180 fok ) akkor is elfolyhat, mert nem fog „hősokkot” kapni..
Ezek azok, amik esetleg a videón nem látszanak. A blogon szereplő Churros videóját ajánlom mindenkinek megnézni mielőtt hozzáfog a képviselőfánk tésztájához, mert annak más arányokkal készül a tésztája, de a technika ugyan ez.



Tejmentes sárga krém


Hozzávalók:

500 ml Coconut kókusztej
4 db L-es méretű tojás
50 g rizsliszt
30 g keményítő
120 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor



Hab

200 ml Cocomas kókusztejszín



A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját csomómentesre keverjük a vaníliás cukorral és a keményítővel. Folyamatos kevergetés mellett felváltva öntjük hozzá a kókusztejet és a rizslisztet. Alacsony lángon addig melegítjük folyamatosan keverve, míg pudingossá sűrűsödik. Közben a tojásfehérjéket a cukorral vízgőz felett 80 fokig melegítjük, majd habverő segítségével közepesen kemény habbá verjük és beleforgatjuk a még meleg krémbe. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és habzsákból csillagcső segítségével a fánkokba töltjük.

A Cocomas kókusztejszínt 20 g cukorral habbá verjük vagy habszifonba téve 1 patronnal felfújjuk, majd a sárga krémmel megtöltött fánk tetejére halmozzuk és a kis kalapot felhelyezzük rá.