MÁKOS BEJGLI NUTRI FREE MIX PER PANE LISZTTEL

MÁKOS BEJGLI NUTRI FREE MIX PER PANE LISZTTEL
Tags: , , , ,

Megosztás

Mákos Bejgli Nutrifree mix per Pane liszttel





Mák töltelék hozzávalói 1 rúdhoz:

300 g darált mák
180 g cukor
15 ml rumaroma
1 g citromhéj
1 g narancshéj
150 ml tej
20 g vaníliás cukor
20 g  mazsola, 20 ml Triple sec-be / Narancs likőrbe áztatva
1 csipet só


Bejgli tészta hozzávalói 1 rúdhoz

300 g Nutri Free mix per pane
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
7 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 db a kenéshez
(60-65 g/db, ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt vegyük figyelembe)
( a tojás hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
100-125 ml tej
( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből vagy szoba hőmérsékletű!! )



Máktöltelék:
Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.

Bejgli tésztájának elkészítése:
A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk – dagasztjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk.

A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta,

A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.
Tojássárgájával lekenjük.
40-50 fokos sütőben 30 percet kelesztjük, majd 160 fokon légkeveréssel, 20 – 25 perc alatt készre sütjük.
Süthetjük alsó-felső sütéssel is, akkor 180 fokon kb.  20 – 25 perc.


SÉF TIPP: 
Ha a lentebb, a videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.