DIÓS BEJGLI NUTRI FREE MIX PER PANE LISZTTEL

Diós Bejgli Nutri Free mix per Pane liszttel

Dió töltelék hozzávalói 1 rúdhoz:
300 g finomra darált dió
120 ml tej
150 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 ml rumaroma
1 csipet só
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
20 g mazsola, 20 ml Triple sec-be / Narancs likőrbe áztatva
Bejgli tészta 1 rúdhoz
300 g Nutri Free mix per pane
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
7 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 db a kenéshez
(60-65 g/db, ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt vegyük figyelembe)
( a tojás hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
100-125 ml tej
( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből vagy szoba hőmérsékletű!! )
Dió töltelék:
Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad. Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.
Bejgli tésztájának elkészítése:
A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk – dagasztjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk.

A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk. A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni!

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.
Tojássárgájával lekenjük. 40-50 fokos sütőben 30 percet kelesztjük, majd 160 fokon légkeveréssel, 20 – 25 perc alatt készre sütjük.
Süthetjük alsó-felső sütéssel is, akkor 180 fokon kb. 20 – 25 perc.

SÉF TIPP:
Ha a lentebb, a videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.



