SERTÉSPÖRKÖLT

SERTÉSPÖRKÖLT
Tags: , ,

Megosztás

Sertéspörkölt lapockából
10 adag

 

Sertéslapocka 2kg
vöröshagyma 60dkg
paprika 30dkg
paradicsom 20dkg
zsír(sertés vagy liba) 15dkg
fokhagyma 2dkg
köménymag 1g
só(asztali) 2dkg
fűszerpaprika 2dkg
vörösbor 2dl(kihagyható)

A vöröshagymát meghámozzuk, a paprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, a paradicsomot lemossuk. 4 literes lábasban a zsírt felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát.
5 percig pirítjuk kevergetve takarék lángon, majd beletesszük a sót és az apróra vágott paprikát. Még 5 percig hőkezeljük. A tűzről levesszük és megszórjuk a fűszerpaprikával. Elkeverjük, hozzáadjuk a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, az összezúzott köménymagot, a fokhagymát, 0.5L vizet és itt adjuk hozzá a 2dl vörösbort is, ha valaki így szereti. Friss vagy szárított erős paprikával is ízesíthetjük, ha csípősen szeretnénk a pörköltet. Fedő alatt nagy lángon pároljuk, az elfőtt vizet mindig pótolva, min. 30 percig. Hozzáadjuk a 2x2cm kockákra vágott húst és fedő alatt nagy lángon, puhára főzzük. Gyakran kevergessük! Ügyeljünk, hogy a pörkölt elfőtt levét mindig pótoljuk annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst. Tálalhatjuk főtt burgonyával, tarhonyával vagy nokedlivel.

A pörkölt sűrű szaftját a benne lévő szétfőtt alapanyagok adják. ( hagyma, paprika, paradicsom ).
Ha a fentebb felsorolt alapanyagokat beletesszük a pörköltünkbe, nincs szükség további mesterséges ízesítők ( ételízesítő porok, kockák, alapok ) hozzáadására.

Pörkölt készülhet még sertéscsülökből vagy körömből is.

Mivel a pörkölt az olcsó és másra nemigen használható húsrészek felhasználására lett kitalálva, ezért sertéscombból, karajból, szűzpecsenyéből, dagadóból, oldalasból elkészítését nem ajánlom.