KACSACOMB KONFITÁLVA

KACSACOMB KONFITÁLVA
Tags: ,

Megosztás

Kacsacomb Konfitálva

4 adag


Ha máshol nem, a TV-ben, főzős műsorokban már hallhattuk a KONFITÁLÁS kifejezést. Pedig nem új keletű, régen is használták már ezt a zsírban „sütési-tartósítási” technikát. Például disznóvágásnál is, természetesen ott disznózsír és hús felhasználásával. Az így eltett pecsenye hosszú hetekig elállt!
Nem kell megijedni, mert a hús a konfitálás során nem szívja magába a zsírt, ellenben nem szárad ki és porhanyósan puha lesz.

Így a kacsacombot, a darabolt sertés oldalast és lapockát, csülköt, tarját napokkal, de akár hetekkel előbb is elkészíthetjük, légmentesen lezárva minőségromlás nélkül tárolhatjuk hideg helyen.
Ha vendégek jönnének, csak kivesszük a zsírból, serpenyőben rápirítunk, így 10-15 perc alatt kész is vagyunk.





Hozzávalók:

4 db kacsacomb
4 g só
1 g majoranna
1000 g kacsazsír


A kacsacombot fűszerekkel bedörzsöljük és egy tálban folpakkal légmentesen lezárva a hűtőbe tesszük maximum 5 órára.

A hűtőből kivesszük és megvárjuk, hogy szoba hőmérsékletű legyen. Papírtörlővel szárazra töröljük és eltávolítjuk a fűszerek nagy részét.

Nagyobb lábasban a kacsazsírt 160 fokosra melegítjük és beletesszük a combokat, úgy, hogy a zsír mindenhol ellepje. Arra figyeljünk, hogy ez az egész folyamat alatt végig így is legyen.
Majd a legalacsonyabb lángon ( 80-90, max 100 fokon ) “sütjük” , míg a kacsacomb megpuhul, ez kb. 2-3 órahossza. Fedő nem kell a lábasra!



Sütőben is elkészíthetjük ugyan így a lábasban, csak ott is ügyelni kell, hogy 100 fok fölé ne menjen a zsír hőmérséklet.
Sütőben is elkészíthetjük ugyan így a lábasban, csak ott is ügyelni kell, hogy 100 fok fölé ne menjen a zsír hőmérséklet.

Ha elkészült, zsírjában hagyjuk kihűlni, ha nem azonnal fogyasztjuk.

Fogyasztás előtt a zsírból kivéve lecsöpögtetjük és forró serpenyőben pár perc alatt ropogósra sütjük a bőrét.