Diós bejgli Schar mix B liszttel

Diós bejgli Schar mix B liszttel
Tags: , ,

Megosztás

Diós bejgli Schar mix B liszttel
fahéjas-dió és főzött rumos-diótöltelékkel






Főzött rumos-diótöltelék:

300 g finomra darált dió
120 ml tej
150 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 ml rumaroma
1 csipet só
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
50 g mazsola



Főzött diókrém elkészítése:

Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad.
Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.



Fahéjas – diótöltelék:

1-2 g őrölt fahéj
100 g durvára őrölt dió
100 g olvasztott vaj
100 g kristálycukor


A fahéjas-diótöltelék felhasználása:

A videóban látható módon csak megszórjuk a hozzávalókkal a tésztát.





Bejgli tészta hozzávalói 1 rúdhoz:

330 g Schar mix B
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
4 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 tojássárga a kenéshez
( hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
160 ml tej
( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből vagy szoba hőmérsékletű!! )
csipet só
50 g rizsliszt a szóráshoz



A tészta elkészítése:
A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta.

A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni!
Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.
Tojássárgájával lekenjük.
40-45 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra, alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt készre sütjük.

SÉF TIPP:

Ha a videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.

A lenti videón látható a gyakorlatban is a bejgli készítése.