Mákos bejgli Schar mix B liszttel

Mákos bejgli Schar mix B liszttel
Tags: , , ,

Megosztás

Mákos bejgli Schar mix B liszttel





Mák töltelék 1 rúdhoz:

30 dkg mák (darált)
15-20 dkg cukor
10 g rumaroma
1 g citromhéj
2 g narancshéj
150 ml tej
10 g vaníliás cukor
50 g mazsola



Főzött mákkrém:

Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad.
Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.

Bejgli tészta hozzávalói 1 rúdhoz:

330 g Schar mix B
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
4 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 tojássárga a kenéshez
( hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
160 ml tej
( csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből vagy szoba hőmérsékletű!! )
csipet só
50 g rizsliszt a szóráshoz




A tészta elkészítése:

A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk.
A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk és a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta.

SÉF TIPP:

Ha a videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.

A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük. Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni.
Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.
Tojássárgájával lekenjük. 40-45 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra, alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt készre sütjük.

A lenti videón látható a gyakorlatban is a bejgli készítése.