Gluténmentes Churros
![Gluténmentes Churros](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2023/01/churros-26.jpg)
Gluténmentes Churros
A spanyolok fánkja. Lehet rövidebb vagy hosszabb a tésztacsík, amit fahéjas porcukorba forgatva és csoki szószba mártogatva esznek.
Sütőben is elkészíthető, de szerintem olajban sütve finomabb. Mindkét verzióhoz megtalálható a recept a bejegyzésben, természetesen a hozzávaló csokoládé szósszal együtt.
A videó megnézése segítséget nyújt ennek a desszertnek az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
230 ml víz
120 g vaj
1g vaníliás cukor
50 g barna cukor
1 g só
150 g rizsliszt
3 tojás ( L méretű, 60-65g)
3 dl étolaj vagy sütőpapír
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2020/05/churros-5.jpg)
A tészta összeállítása:
2 literes lábasban a vizet, a vajat, a cukrot és a sót összeforraljuk. Fakanállal kevergetve hozzáadjuk a lisztet. 1 percig főzzük, majd a tűzről levéve 1 percig pihentetjük. A szoba hőmérsékletű tojásokat egyenként adjuk hozzá, folyamatos keverés mellett.
Habzsákba töltjük és a videón látható módon étolajban megsütjük.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2020/05/churros-8.jpg)
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2023/01/churros-23.jpg)
A másik elkészítési mód: Sütőpapírral bélelt tepsibe csíkokat nyomunk és 180 fokon aranybarnára megsütjük. ( kb. 40 perc, bár ez a tésztacsíkok vastagságától is nagyban függ )
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2016/11/Sutoben-sult-churros-1-300x225.jpg)
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2016/11/Sutoben-sult-churros-6-300x225.jpg)
Csokoládé mártás 10 adag
450 ml zsíros kókusztej ( konzerv dobozos ) VAGY habtejszín
40 g kakaó por
60-90 g kristálycukor
50 g-70 g 70%-os étcsokoládé
30 g Portorico rum
A habtejszínt vagy a kókusztejet a kakaó porral és a cukorral összeforraljuk, majd forrástól számítva 1 percig főzzük, habverővel folyamatosan kevergetve.
Levesszük a tűzhelyről, 1 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk az apró darabokra tört csokit és a rumot, majd addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen felolvad.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2023/01/churros-17.jpg)