Csoki torta Dobos tetővel

Csoki torta Dobos tetővel
Tags: ,

Megosztás
A két sütit, amit a legjobban szeretek, a Rigó Jancsi krémjéhez hasonló csokoládé krém és a Dobos torta tető. Ezeket egy tortába hoztam össze

Piskóta:
28 cm-es tortaformához

6 db L-es méretű tojás
( 60-65 g, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, akkor a 6 x 65 g = 390 g legyen a tojások összsúlya!!!)
180 g rizsliszt
180 g kristálycukor
5 g étolaj

Az egész tojásokat a cukorral robotgép segítségével közepes fokozaton kemény habbá keverem ( minimum 5 perc ). Belekeverjük a lisztet és az olajat. Kivajazott és lisztezett tortaformába öntve 140 fokos sütőben alsó-felső sütési módozaton készre sütjük, nekem 70 perc volt ( tűpróba )
!! Az étolaj kihagyható a tésztából, de ha beletesszük, a kihűlés közben kevésbé hajlamos összemenni. !!

Csokoládé krém:

3 dl tejet, 150 g kristálycukorral, 100 g kakaóval, 40 g zselatinnal összeforralunk. 200 g keserű csokit beletördelünk, miután a tűzről levettük és addig kevergetjük, amíg a csoki feloldódik benne. Langyosra hűtjük, de még folyékony állagú legyen, amikor hozzákeverünk 750 g habbá vert tejszínt.

Összeállítás:
A piskótát ketté vágjuk, az egyik felét a tortaforma aljába tesszük, ráöntjük a csokikrémet és hűtőben 6 órát dermesztjük.
A piskóta másik felét sütőpapírra tesszük. 400 g kristálycukrot karamellizálunk, majd a torta felső lapjára öntjük. Spatulával elsimítjuk és olvasztott vajjal megkent késsel felszeleteljük.
( Mindezt nagyon-nagyon gyorsan, mert ahogy dermedni kezd a cukor, már törik és nem vágható. )
A tortát kivesszük a formából, tálra tesszük, ráhelyezzük a karamell szeleteket és a visszamaradt olvasztott cukorból szálakat húzva fátyollal díszíthetjük.