RÁNTOTT PADLIZSÁN GLUTÉNMENTESEN
Tags: gluténmentes, padlizsán, rántottpadlizsán, tojásmentes
Rántott padlizsán gluténmentesen
5 adag
Hozzávalók:
5 db 30 dkg-os padlizsán
10 g só
3 db L-es méretű tojás
( a tojásmentes verzióért görgessünk lejjebb! )
100 g rizsliszt
150 g finomra őrölt burgonyapehely vagy gm panírmorzsa
50 ml olaj
A padlizsánt tepsire rendezzük és lehetőleg előző este a sütőben 200 fok alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt süssük, csak addig, amíg ráncos lesz a héja. Hagyjuk teljesen kihűlni, így könnyebb lesz vele dolgozni.
A padlizsánt a nyakánál éppen csak annyira vágjuk körbe és olyan mélyen, hogy a húsa ne essen szét, de a héját le tudjuk húzni. Kezünkkel ellapítjuk és a fölösleges nedvességet leitatjuk.
Megsózzuk, majd bundázzuk. Először rizslisztben, majd felvert tojásban és végül burgonyapehely forgatjuk meg óvatosan.
Serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk és a padlizsánokat oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük.
TOJÁSMENTESEN:
Süssük elő, majd hámozzuk meg a fentebb leírt módon. De! Ne itassuk le a nedvességet a padlizsánról, egyszerűen csak burgonyapehelyben forgassuk meg és így süssük meg a serpenyőben felforrósított zsiradékban.
Köretnek a padlizsán mellé sült krumpli és ceruzabab került, illetve egy kevés majonéz. A babot csak akkor készítsük, ha kapunk friss alapanyagot hozzá.
Hozzávalók:
500 g friss ceruzabab
20 g vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
10 g só
1 g őrölt bors
20 g mustár
A ceruzababot mossuk meg, a száras végét vágjuk le és tegyük a négyszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe. Újra forrástól számított 6 percig főzzük. Majd leszűrjük és jeges vízben lehűtjük.
Serpenyőben a vajat megolvasztjuk és átmelegítjük rajta a babot, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral ízesítjük.