RÖGTÖN PUHA MÉZESKALÁCS GLUTÉN ÉS TOJÁSMENTESEN
Rögtön puha mézeskalács
glutén-, tej- és tojásmentesen Nutrifree lisztkeverékből vagy gluténmentesen rizslisztből
Évek óta erős „nyomás” alatt tartanak a facebook oldalam követői mézeskalács ügyben. Egészen mostanáig álltam a sarat. Mézeskalácsot sütöttünk gluténmentesen! Olyat, ami rögtön puha!
…. és bár sosem voltunk oda Méziért, de ez most pont olyan, mint amilyennek egy mézeskalácsnak lennie kell, szerintem. Ha már ennyi év után beadtam a derekam, rögtön két recept is készült. Egy adag rizslisztből és egy másik, glutén-, tej- és tojásmentesen lisztkeverékből. A bolti mézeskalács fűszerkeveréket nem szeretem, így saját ízesítést találtam ki. Bedobozolva, hűvös helyen tárolom már egy hete és teljesen jó az állaga még mindig mind a kettőnek.
A glutén- tej- és tojásmentes mézeskalács tészta hozzávalói:
250 g Nutrifree mix per pane
4 g sütőpor
60 g méz
1 g fahéj ( fél mokkáskanál )
1 közepes szem szegfűbors
2 húzásnyi szerecsendió
1/2 bio narancs reszelt héja
75 g vaj / margarin/ vagy 60 g zsír
75 g barna cukor
90 g víz
A tészta összeállítása:
Egy kis lábasban a mézet és a fűszereket addig melegítjük, amíg a méz felforr. Félre húzzuk, hozzáadjuk a vajat és hagyjuk, hogy teljesen elolvadjon.
A liszthez keverjük hozzá a sütőport.
Az összes hozzávalót gépi mixer dagasztókarjának segítségével egynemű tésztává dolgozzuk. Ezt követően pár mozdulattal átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtjuk és formával kiszúrjuk. A fázisfotón látható mennyiség fél adag!
Analóg sütőhőmérővel mérve 165 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 13 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
A rizslisztes gluténmentes mézeskalács tészta hozzávalói:
350 g rizsliszt
3 g sütőpor
60 g méz
1 g fahéj ( fél mokkáskanál )
1 közepes szem szegfűbors
2 húzásnyi szerecsendió
1/2 bio narancs reszelt héja
75 g vaj vagy növényi margarin
2 db L-es méretű tojás
100 g barna cukor
Az íróka hozzávalói:
1 db L-es méretű tojásfehérje
200 g porcukor
6 g citromlé
A rizslisztes tészta összeállítása:
Egy kis lábasban a mézet és a fűszereket addig melegítjük, amíg a méz felforr, félre húzzuk, hozzáadjuk a vajat és hagyjuk, hogy teljesen elolvadjon.
A liszthez keverjük hozzá a sütőport.
Gépi mixer segítségével a cukrot és a tojást habosra keverjük, majd a dagasztókarra váltva, alacsonyabb fokozatra kapcsolva váltakozva keverjük a habhoz a lisztet és a mézes keveréket. A masszát lágynak érezhetjük, de NE tegyünk hozzá plusz lisztet. Folpackba csomagolva minimum 8-10 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
A hűtőből kivéve pár mozdulattal átgyúrjuk, majd lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtjuk és formával kiszúrjuk.
Analóg sütőhőmérővel mérve 165 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Az íróka elkészítése:
A tojásfehérjét a cukor felével összekeverjük, majd vízgőz felett kézi habverővel folyamatosan kevergetjük, amíg a massza hőmérséklete a 75 fokot eléri. Így nem nyers tojással fogjuk díszíteni a mézeskalácsot, mivel 75 fok felett elpusztul a tojásban lévő kórokozók döntő többsége, de a szalmonella biztosan.
Ezt követően levesszük a vízgőzről és gépi habverő segítségével habosítani kezdjük, a maradék porcukrot folyamatosan adagolva hozzá. A végén a citromlevet is hozzákeverjük. Ettől sűrű és fényes lesz.
Nyomózsákba vagy egy tiszta zacskóba töltjük, aminek a sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítjük.