GLUTÉNMENTES NOKEDLI MAGIC MILLS CIROKLISZTBŐL

GLUTÉNMENTES NOKEDLI MAGIC MILLS CIROKLISZTBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Nokedli Magic Mills ciroklisztből

5 adag


A cirok és a belőle készült liszt eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, ezért alacsony a glikémiás indexe ( 48 ), így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni.

A ciroklisztes nokedli készítése eltér a hagyományos, megszokott recepttől, de a színétől eltekintve ízre és az állagra is pont olyan lesz, mint a búzalisztes társa.


Gluténmentes nokedli ciroklisztből


Hozzávalók:

300 g cirokliszt
4 db L-es méretű tojás
( 60-65 g/db, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, az összsúlyt, a 4 x 65 = 260 g-ot vegyük figyelembe   )
2 g só
10 g só a főzővízbe
50 g étolaj vagy vaj


Az összetevőket ( cirokliszt, só, tojás ) fakanállal elkeverjük, addig, amíg egy sima, egynemű tésztát nem kapunk. Az állaga egy nagyon lágy gyúrt tésztára emlékeztet, ezért NEM deszkáról szaggatjuk, csak nokedli szaggatón átnyomva lesz jó.

SÉF TIPP 1:

Nem, nem hiányos a recept! Valóban nem kell a galuskatésztába semmilyen plusz folyadék, víz.

Fazékban 2 liter vizet felforralunk a 10 g sóval. Galuska szaggatóval vagy nagyobb lyukú szűrőn keresztül beleszaggatjuk a tésztát.

Forrástól számítva addig főzzük, amíg megfelelően puhának érezzük. Ez általában 2-5 percet jelent.

SÉF TIPP 2 :

Ahogy a barna rizslisztnek, úgy a cirok lisztnek is a sajátossága, hogy főzés hatására puhul, ha feljön a víz felszínére utána pár perc elég neki. Ha túl főzzük egyre keményebb lesz.

Szűrőben a csap alatt hideg vízzel lemossuk. Lecsepegtetjük, majd tálba öntve, étolajjal vagy vajjal összekeverjük.

Fogyasztás előtt mikróban vagy serpenyőben kevés olajon / vajon visszamelegíthetjük.