PITA SERPENYŐBEN SÜTVE MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

PITA SERPENYŐBEN SÜTVE MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL, GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Pita serpenyőben sütve Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből, glutén-, tej- és tojásmentesen

5 darab


Ennek a lisztkeveréknek a cirok az alapja, ami eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni. Sem rizst, sem kukoricát nem tartalmaz és nincs semmilyen mellékíze. Sőt, kifejezetten jó ízű.

A blogon már van egy serpenyőben sütött gluténmentes pitareceptem, amit kiindulási alapként használtam. Azonban ennek a lisztkeveréknek sokkal magasabb a rosttartalma, így egészen mások a tulajdonságai is, ennek megfelelően alakítottam át a receptet.

Cirok lisztkeverékből a pitát egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk és a legjobb, hogy egy száraz, forró serpenyőben is megsüthetjük. Nyáron a nagy melegben még jól jöhet ez a technika, a végeredmény pedig tökéletes pita és szerintem gyorsabb is, mintha a sütőben sütöttük volna.


gluténmentes pita cirok lisztkeverékből


Hozzávalók:

250 g Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverék
5 g száraz porélesztő ( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor ( aki nem fogyaszthatja, hagyja el )
250 g langyos víz
8 g olaj
2 csipet só

~ 20 g cirokliszt a nyújtáshoz


A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat. Indítsuk el a dagasztókart és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos ( 25 – 30 fokos ) vizet. 3-5 perc alatt közepes sebességen alaposan összekeverjük.

Cirokliszttel enyhén megszórt deszkára fordítjuk a tésztát és pár mozdulattal átgyúrjuk. Mérleg segítségével 95 – 100 grammos adagokra osztjuk, majd cipót formálunk belőle. Így 5 darab lett.

Olajos kézzel tésztagombócokat formálunk, majd nyújtsuk kör alakra, 15 cm-es átmérővel. Fontos a tésztakorong mérete, mert ehhez van igazítva a kelesztési idő és zsebesedni is csak akkor fog, ha a tészta megfelelően vékonyra lett nyújtva.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a felületét nagyon kevés vízzel spricceljük le, hogy ne száradjon ki a teteje, majd konyharuhával letakarva szoba hőmérsékleten ( 22-25 fok ) 40-45 percig hagyjuk kelni.





A gáztűzhelyen egy tapadásmentes serpenyőt erős lángon forrósítsunk fel. Helyezzük bele az első tésztakorongot és maximum 1 percig sütjük, majd egy lapos fakanál segítségével fordítsuk meg és addig sütjük, amíg fel nem púposodik-zsebesedik. Ha színesebbnek szeretnénk, akár vissza is fordíthatjuk néhány másodpercre.

A kész pitát rácsra szedjük és így hagyjuk hűlni. Ahogy a meleg távozik belőle ellapul, de ez nem probléma, mert a tészta már megsült és a zseb megmarad benne.

Egyharmad részét a tésztának levágva a zseb felnyitható és kedvünk szerint tölthetjük. Azonban simán, a zseb felnyitása nélkül lepénykenyérként is használhatjuk.

Gluténmententes pita Magic Mills cirok lisztkeverékből