CIROK GYÖNGGYEL TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEK PARADICSOM SZÓSSZAL GLUTÉNMENTESEN

CIROK GYÖNGGYEL TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEK PARADICSOM SZÓSSZAL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Cirok gyönggyel töltött zöldségek paradicsom szósszal gluténmentesen

7 adag


A cirok eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, ezért alacsony a glikémiás indexe ( 48 ), így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni.
A cirok gyöngy 100%-ban hántolt cirokmag. Nincs semmilyen kellemetlen mellékíze, ha megpirítjuk, pattogatott kukorica illata lesz.

Az alábbi receptben a zöldségek gluténmentes töltelékéhez a cirok gyöngyöt használom. Mutatós és egyben nagyon finom ételt kapunk így. Fogyaszthatjuk köretként vagy a nagy melegben csak egy könnyű húsmentes főételként.

Töltelékeknél helyettesíthetjük vele a rizst ( pl. töltött káposzta, töltött paprika ), de csak úgy, ha előtte puhára főzzük és ajánlatos valamilyen plusz kötőanyagot is használni, hogy egybe maradjon a töltelék. Ilyen kötőanyag lehet például a tojás, a reszelt sajt vagy a keményítő.


Magic Mills cirok gyönggyel töltött zöldségek


Hozzávalók:

200 g Magic Mills cirokgyöngy
500 g padlizsán ( 2 db )
1000 g paradicsom
3 db kaliforniai paprika
100 g vörös hagyma
10 g só
2 g törött bors
30 ml olaj
1 teáskanál oregano
1 g füstölt csípös fűszerpaprika
100 g reszelt sajt / jól olvadó növényi sajt
1 szál zeller
½ – 1 teáskanál bazsalikom


A cirokgyöngy elkészítése:

A cirokgyöngyöt szárazon egy lábasban folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg pattogatott kukorica illat nem lesz a konyhában.

7-szeres mennyiségű vizet ( 1.4 liter ) 10 g sóval felteszünk forrni. A megpirult cirokgyöngyöt hozzáadjuk és fedő alatt, takarék lángon puhára főzzük. Ez nagyjából 40-50 perc. Vagy kuktában 10 perc, fütyüléstől számítva. Levében kihűtjük, majd leszűrjük.


A zöldségek előkészítése:

A padlizsánt félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, de nem dobjuk ki. A paprikának egy pici talpat és kalapot vágunk, a csumáját eltávolítjuk.

Serpenyőben megforrósítjuk az olajat és 3-5 perc alatt megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zöldségek kikapart belsejét, megszórjuk a fűszerekkel és kb. 5-10 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a lehűtött cirokgyöngyöt és a reszelt sajtot is. A zöldségeket nem kell teljesen puhára párolni, mert a sütőben még tovább puhulnak.


A tepsi aljába öntjük a nagyobb darabokra vágott paradicsomot, rátesszük a zellert és a bazsalikomot, 5 g sóval, 50 g cukorral és két csipet csilivel fűszerezzük.
Beleállítjuk a cirokgyönggyel betöltött zöldségeket. A kalapokkal letakarjuk a paprikát és 30 perc alatt 200 fokos sütőben átforrósítjuk őket.


Köretként, de önálló főételként is megállja a helyét.


Cirok gyönggyel töltött zöldség