ZSEMLE GLUTÉNMENTESEN MAGIC MILLS CIROK LISZTKEVERÉKBŐL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

ZSEMLE GLUTÉNMENTESEN MAGIC MILLS CIROK LISZTKEVERÉKBŐL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Zsemle gluténmentesen Magic Mills cirok lisztkeverékből glutén-, tej- és tojásmentesen

5 darab


Ez a recept csak és kizárólag a cirok lisztkeverékhez jó!

Más lisztkeverékekhez is van kidolgozott recept a blogon, a Schar mix B, a Nutrifree mix per pane, a Pennys liszthez, Lisztmix használjuk azokat!


Ennek a lisztkeveréknek a cirok az alapja, ami eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, ezért alacsony a glikémiás indexe ( 48 ), így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni. Sem rizst, sem kukoricát nem tartalmaz, nincs mellékíze. Sőt, kifejezetten jó ízű.

A blogon már van többféle lisztkeverékből is gluténmentes zsemle receptem, így természetes volt, hogy először annak a sémájára próbáltam elkészíteni. Azonban a cirok lisztkeveréknek egészen mások a tulajdonságai. Ennek megfelelően alakítottam át a receptet. A végeredmény, szépen gömbölyödő, könnyű, levegős szerkezetű, tökéletes zsemlék.


Glutén-, tej- és tojásmentes zsemle Magic Mills cirok lisztkeverékből


Hozzávalók:

250 g Magic Mills UniMix cirok lisztkeverék
5 g porélesztő
5 g cukor ( aki nem fogyaszthatja, hagyja el )
2 csipet só
8 g olaj
250 g langyos-kézmeleg víz

Első lépésként a sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük. Egy kis méretű tűzálló tálat teszünk 1.5-2 deci vízzel a sütő aljába, az egyik sarkába eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, úgy, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen egymással, majd az olajat. Indítsuk el a dagasztókart és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 3-4 perc alatt közepes sebességen alaposan elkeverjük a tészta hozzávalóit.

Vékonyan olajozott felületre fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk.

Mérleg segítségével 105 grammra adagoljuk a tésztát. Ellapítjuk, majd a tenyerünkbe véve a széleit középre hajtjuk és így formázunk gombócot belőle. A deszkára helyezve a kezünkkel a tésztát körbe-körbe hengergetjük – gömbölyítjük.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olajjal átkenjük a felszínét.




Kelesztés:

Az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a tepsit és 17 percig kelesztjük a zsemléket. Minimális változást, növekedést láthatunk csak, de ne csábuljunk el és NE kelesszük tovább, mert így lesz jó.

Sütés:

A kelesztési idő lejárta után a hőfokszabályzót tekerjük 200 fokra, továbbra is alsó-felső sütési módozaton. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a zsemlék.
Ha elérte a kívánt hőfokot, állítsuk be a 25 perc sütési időt.

SÉF TIPP:

Mindig használjunk sütőhőmérőt, mert csak így lehetünk benne biztosak, hogy a megfelelő hőfokon kelesztettünk, sütöttünk. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden sütő „csal”.





Miután megsültek, tegyük rácsra, a felszínét még forrón, ecset vagy a virágokhoz használatos spriccelő segítségével kenjünk át-fújjuk le egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.



Tárolás:

Zárható nejlon zacskóban ( cipzáras uzsonnás zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt félbe vágva vagy felszeletelve 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )