CIROK GYÖNGY TARHONYA VAGYIS „CIRHONYA” BORSOS TOKÁNNYAL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

CIROK GYÖNGY TARHONYA VAGYIS „CIRHONYA” BORSOS TOKÁNNYAL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Cirok gyöngy tarhonya vagyis „cirhonya” Borsos tokánnyal glutén-, tej- és tojásmentesen

5 adag


A cirok eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, ezért alacsony a glikémiás indexe ( 48 ), így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni.
A cirok gyöngy 100%-ban hántolt cirokmag. Nincs semmilyen kellemetlen mellékíze, ha megpirítjuk, pattogatott kukorica illata lesz.

Első alkalommal számomra is meglepő volt, hogy a cirok gyöngy tökéletesen hozta kinézetre, ízre és állagra is a tarhonyát úgy, hogy ráadásul glutén-, tej- ÉS tojásmentes és még csak nem is tészta. Bármilyen étel köreteként, amihez tarhonyát készítenénk tökéletesen megállja a helyét. Így adta magát, hogy egy jó borsos tokány mellé köretként ott legyen.
Gyorsan megkedvelte a család, egymás között el is kereszteltük „cirhonyának”, ami a tarhonya és a cirok szavakból összevonva született.


Borsos tokány cirok gyöngy tarhonyával, cirhonyával


Borsos tokány hozzávalói:

800 g marhalapocka
300 g vöröshagyma
400 g paradicsom
1g őrölt bors
60 g kacsa zsír
10 g só
1 g zöld bors (100 ml forró vízzel leöntve)

Cirok gyöngy tarhonya avagy a cirhonya hozzávalói:

200 g Magic Mills cirok gyöngy
5 g só
10 g zsiradék ( étolaj vagy zsír )


A Borsos tokány elkészítése:

A húst vékony csíkokra, a vöröshagymát finomra vágjuk.

A húst a zsíron megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, amit kevergetve üvegesre fonnyasztunk.

Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 3 dl vízzel felengedve félig puhára pároljuk intenzíven forralva. Ha szükséges a vizet folyamatosan pótoljuk.

Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a hússal együtt puhára főzzük.

Tálaláskor a leforrázott zöld borssal megszórjuk. Köretnek cirokgyönggyel vagyis cirhonyával tálaljuk.

Borsos tokány

A cirok gyöngy tarhonya, „cirhonya” elkészítése:

A cirok gyöngyöt szárazon addig pirítjuk, míg pattogatott kukorica illata nem lesz. Ekkor 5-szörös mennyiségű vízzel felengedjük, sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ez nagyjából 50 perc.
Leszűrjük, lecsepegtetjük, majd egy serpenyőben a zsiradékkal átforgatjuk.

A cirok gyöngy kétszeres mennyiségű vizet vesz fel, mire megpuhul. Így a 200 grammból cirokgyöngyből összesen 600 gramm tarhonyánk lesz.

Cirok gyöngy tarhonya vagyis „cirhonya” glutén-, tej- és tojásmentesen