CIROK GYÖNGY TARHONYA VAGYIS „CIRHONYA” BORSOS TOKÁNNYAL GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Cirok gyöngy tarhonya vagyis „cirhonya” Borsos tokánnyal glutén-, tej- és tojásmentesen
5 adag
A cirok eredendően gluténmentes. A benne lévő keményítő lassan szívódik fel, ezért alacsony a glikémiás indexe ( 48 ), így akiknek figyelni kell a szénhidrátra, közülük is sokan tudják használni.
A cirok gyöngy 100%-ban hántolt cirokmag. Nincs semmilyen kellemetlen mellékíze, ha megpirítjuk, pattogatott kukorica illata lesz.
Első alkalommal számomra is meglepő volt, hogy a cirok gyöngy tökéletesen hozta kinézetre, ízre és állagra is a tarhonyát úgy, hogy ráadásul glutén-, tej- ÉS tojásmentes és még csak nem is tészta. Bármilyen étel köreteként, amihez tarhonyát készítenénk tökéletesen megállja a helyét. Így adta magát, hogy egy jó borsos tokány mellé köretként ott legyen.
Gyorsan megkedvelte a család, egymás között el is kereszteltük „cirhonyának”, ami a tarhonya és a cirok szavakból összevonva született.
Borsos tokány hozzávalói:
800 g marhalapocka
300 g vöröshagyma
400 g paradicsom
1g őrölt bors
60 g kacsa zsír
10 g só
1 g zöld bors (100 ml forró vízzel leöntve)
Cirok gyöngy tarhonya avagy a cirhonya hozzávalói:
200 g Magic Mills cirok gyöngy
5 g só
10 g zsiradék ( étolaj vagy zsír )
A Borsos tokány elkészítése:
A húst vékony csíkokra, a vöröshagymát finomra vágjuk.
A húst a zsíron megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, amit kevergetve üvegesre fonnyasztunk.
Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 3 dl vízzel felengedve félig puhára pároljuk intenzíven forralva. Ha szükséges a vizet folyamatosan pótoljuk.
Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és a hússal együtt puhára főzzük.
Tálaláskor a leforrázott zöld borssal megszórjuk. Köretnek cirokgyönggyel vagyis cirhonyával tálaljuk.
A cirok gyöngy tarhonya, „cirhonya” elkészítése:
A cirok gyöngyöt szárazon addig pirítjuk, míg pattogatott kukorica illata nem lesz. Ekkor 5-szörös mennyiségű vízzel felengedjük, sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Ez nagyjából 50 perc.
Leszűrjük, lecsepegtetjük, majd egy serpenyőben a zsiradékkal átforgatjuk.
A cirok gyöngy kétszeres mennyiségű vizet vesz fel, mire megpuhul. Így a 200 grammból cirokgyöngyből összesen 600 gramm tarhonyánk lesz.