GLUTÉNMENTES PITA SERPENYŐBEN SÜTVE TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

GLUTÉNMENTES PITA SERPENYŐBEN SÜTVE TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Pita serpenyőben sütve tej- és tojásmentesen

5 darab


A PITA lényegében egy lapos kenyér vagy lepénykenyér. A Közel-Keletről, illetve a Földközi-tengeri Görög- és Törökországból vált ismerté, melynek egyik változata ez a „zsebes kenyér”.
Használhatjuk szószok vagy „mártogatósok” kikanalazására, de szendvicsszerűen csomagolhatunk is bele ételt. Autentikusan gyrossal, souvlakival vagy falafellel töltik, de, hogy mit teszünk bele, ennek csak a fantáziánk szabhat határt. Maradékmentésre is alkalmas, hiszen bármilyen grillezett hússal zöldségekkel, salátával tökéletes szendvics lesz belőle.

A pita gluténmentesen is nagyon egyszerűen elkészíthető otthon. Nincs szükség hozzá különösebb kézügyességre sem. Ráadásul ez, az általam megosztott recept egy igazi „rezsicsökkentett” verzió, mert a sütőt még csak véletlenül sem kell hozzá bekapcsolni, azonban a végeredmény pont olyan tökéletes, mint a búzalisztes sütőben sütött változat.

Használhatjuk kenyér, kifli, zsemle helyettesítésére. Megkenhetjük vajjal és megpakolhatjuk felvágottal, sajttal, de akár lekvár is kerülhet a tetejére. Ha kisebbeket sütünk és 2 pita közé tesszük a húspogácsát, már kész is a hamburger, de szuper melegszendvics is készíthető belőle.

Egyre gyakrabban kapok olyan jellegű kérdést, hogy élesztőmentesen elkészíthető-e. Így ezt most el is készítettem! A képekért érdemes legörgetni.



Hozzávalók:

250 g Schar mix B
5 g száraz porélesztő VAGY 10 g sütőpor
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g kristálycukor
215 g langyos víz
8 g étolaj
2 csipet só
~ 20 g rizsliszt a nyújtáshoz


A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olajat. Indítsuk el a dagasztókart és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos ( 25 – 30 fokos ) vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.

Rizslisztezett deszkára fordítjuk a tésztát és pár mozdulattal átgyúrjuk. Mérleg segítségével 95 – 100 grammos adagokra osztjuk, majd cipót formálunk belőle. Így 5 darab lett.

A tésztagombócokat nyújtsuk kör alakra, kb. 15 cm-es átmérővel. Csak akkor lisztezzük a felületet, ha a tészta ragadna.


Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a felületét, nagyon kevés vízzel spricceljük le, hogy ne száradjon ki a teteje, majd konyharuhával letakarva szoba hőmérsékleten ( 22-25 fok ) 40-50 percig hagyjuk kelni.
Sütőporos változat esetén 20 perc pihentetés elég, majd kezdhetjük sütni.


A gáztűzhelyen egy tapadásmentes serpenyőt közepesen erős lángon forrósítsunk fel. Helyezzük bele az első tésztakorongot és nagyjából 1.5-2 percig süssük vagy amíg, világos barna, sült mintázata nem lesz. Lapos fakanál segítségével fordítsuk meg és ezt az oldalát is 1-1.5 percig süssük. Most fog megemelkedni és a belsejében kialakulni a zseb.





A kész pitát, tegyük egy rácsra. Ha összeesne akkor sem történik semmi, mert a tészta már megsült és a zseb megmarad benne.

A többi tésztát is készítsük el az előbb leírtak alapján.


Nagyjából egyharmadnyi darabot vágjunk le a pitából, így már feltárul a zseb, amit kedvünk szerint tölthetünk hússal, salátával, zöldségekkel.




A sütőporral készült piták sütése picit tovább tart, de ezekben is szépen kialakult a zseb.