FÁNK GLUTÉNMENTESEN LISZTMIX KALÁCS LISZTKEVERÉKBŐL

FÁNK GLUTÉNMENTESEN LISZTMIX KALÁCS LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , ,

Megosztás

Fánk gluténmentesen Lisztmix kalács lisztkeverékből

Hozzávalók:

500 g Lisztmix Kalács lisztkeverék
110 g cukor
7 g porélesztő
320 ml folyadék: 220 ml tej és 100 ml langyos víz
( vagy csak 320 ml növényi tej )
40 g olaj
2 tojás
1 cl rum

olaj a sütőpapírt lekenni
500 ml olaj a sütéshezKeverőtálba egybeöntjük az összes alkotóelemet, majd legalább 5 percig, nagyon alaposan, csomómentesre kidagasztjuk gép segítségével közepes-magas sebességfokozaton a tésztát.

A tészta nagyon lágy, de ne tegyünk hozzá pluszban lisztet!! Ettől tud sütés közben könnyedén megnőni és lesz a tészta belső szerkezete habosan levegős-lágy.

Az olajjal átkent sütőpapírra fordítjuk a tésztát, majd egy másik, szintén oljajjal átkent sütőpapírt ráborítunk és így nyújtjuk ki 1 cm vastagra.

Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk.
7.5 cm átmérőjű szaggatót használtam.

40 fokos sütőben kelesztjük a duplájára. Ez 50 perc volt nekem.

SÉF TIPP:

Sütőhőmérőt, ha gázsütőnk van, akkor kötelező beszerezni és használni is a kelesztéshez és a sütésekhez, de elektromos sütő esetén is hasznos, mert szinte mindegyik csal 20-30 fokot, de akár többet is. Minden gluténmentes lisztkeverék érzékeny a sütési hőfokokra, így, ha azt nem tudjuk pontosan beállítani, a legprecízebb recept esetén is kétséges lesz az végeredmény.

Magas falú lábasban, bő olajban sütjük ( 150-160 fok ), kb. 1-1 percig mindkét oldalát. Olyan lábast válasszunk, hogy az olaj legalább 4 cm magasan álljon benne, így úszni fognak a fánkok és nem ég meg az alja.

Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.
A sütéshez az olajba, először a kelesztés során felfelé néző oldalával tegyük be!!


Rácsra szedve lecsepegtetjük.

Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.