PIZZA GLUTÉNMENTESEN LISZTMIX LISZTKEVERÉKBŐL

PIZZA GLUTÉNMENTESEN LISZTMIX LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , ,

Megosztás

Pizza gluténmentesen Lisztmix lisztkeverékből

a tészta glutén-, tej- és tojásmentes





Hozzávalók:

250 g Lisztmix kenyér lisztkeverék
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
2 csipet só
210 gr langyos víz
8 g oliva olaj


A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük.

A keverőtálba mérjük a száraz hozzávalókat és az olajat. Géppel alacsony fokozaton keverjük és folyamatosan öntsük hozzá a langyos vizet. Minimum 5 percig dagasztjuk.

Vékonyan olajozott szilikonos sütőpapírra fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel pár mozdulattal átgyúrjuk, majd a pizzasütő lappal megegyező méretűre nyomkodjuk kézzel.

A papírral együtt helyezzük a pizzasütő lapra és az előmelegített sütőben hólyagosra kelesztjük. ( legalább 40 perc ).


Süssük elő a tésztát a következő módon:

A kelesztés után kivesszük a sütőből, majd beállítjuk a sütőt 220 fok légkeverésre. Ha elérte a megfelelő hőfokot, betesszük a tésztát és elősütjük, amíg nagyon-nagyon enyhe színt nem kap. Nekem ez 7-8 perc volt.

Ezt követően pizza szósszal megkenjük, a feltéteket rátesszük, majd a sütőben 240 fok hőlégkeverés funkción addig sütjük, míg a sajt ráolvad.

Fontos, hogy a feltét ne legyen nyers, mert ennyi idő alatt nem sül meg! Ha gombát, esetleg húst tennénk rá, azokat ajánlatos előre megpirítani.


SÉF TIPP:

Sütőhőmérőt, ha gázsütőnk van, akkor kötelező beszerezni és használni is a kelesztéshez és a sütésekhez, de elektromos sütő esetén is hasznos, mert szinte mindegyik csal 20-30 fokot, de akár többet is. Minden gluténmentes lisztkeverék érzékeny a sütési hőfokokra, így, ha azt nem tudjuk pontosan beállítani, a legprecízebb recept esetén is kétséges lesz az végeredmény.


Ha házilag készítenénk pizza szószt, nálam így készül.

Hozzávalók:

25 g oliva olaj
50 g vöröshagyma
2 g só
2 g fokhagyma ( 1 gerezd )
5 g kristálycukor
2 csipet oregano
1 g bazsalikom
250 g paradicsom sűrítmény ( passata di pomodoro ) vagy 300 g friss, hámozott, darabolt paradicsom


A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajat lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a fokhagymát, a bazsalikomot, az oreganot, a paradicsom sűrítményt és a cukrot. Összefőzzük, kb. 5 perc után elkészült.