TÚRÓS POGÁCSA GLUTÉNMENTESEN

TÚRÓS POGÁCSA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Túrós pogácsa gluténmentesen

A pogácsa tésztája glutén- és tojásmentes, a lekenéshez tojásmentes tipp a receptben!


Az elmúlt napokban többször is szembe jött velem ennek a pogácsareceptnek a búzalisztes változata. Végül kíváncsivá tett és elkészítettem a gluténmentes verzióját, aminek rögtön tojásmentes is a tésztája.
4 hozzávalóból könnyen és nagyjából fél óra alatt megvan ez a vendégváró apró sütemény.

A tésztáját nevezhetjük egyensúlytésztának is az arányai miatt. Megsütve puha és omlós. Se élesztő, se sütőpor nem kell bele és erről senki nem fogja megmondani, hogy tojás- és gluténmentes. Ha nem akarunk, a formázással sem kell bajlódni, csak felkockázzuk vagy csíkozzuk és mehet a sütőbe.





Hozzávalók:

250 g Nutrifree mix per pane
250 g tehéntúró
250 g szoba hőmérsékletű vaj
4 g só ( csapott teáskanál )

Kenéshez:

1 tojássárgája 2 g vízzel elkeverve a tetejét megkenni
VAGY
csipetnyi reszelt sajttal megszórni, ha tojásmentesen szeretnénk


Elkészítés menete:

A lisztet és a sót keverjük össze. Adjuk hozzá a túrót és a vajat, majd gyúrjuk homogén állagúvá. Érdemes szilikonos gumikesztyűt húzni hozzá.

Enyhén lisztezett felületre fordítsuk ki és pár mozdulattal gyúrjuk, formáljuk gombóccá.




Tegyük át a szintén vékonyan lisztezett szilikonos sütőpapírra és nyújtsuk 5-6 mm vastag téglalap formára. A fázisfotók alapján a sütőpapír segítségével hajtogassuk 6 rétegre, majd ismételjük meg még egyszer ezt a folyamatot.




Ezt követően nyújtsuk kb. 1.5 – 2 cm vastagra a tésztát, rácsozzuk be a tetejét és szaggassuk ki a pogácsákat. Nekem 4 cm-es a szaggatóm. Ennek hiányában egyszerűen olajos pengéjű késsel is felvághatjuk tetszőlegesen rudakra vagy, mint most én kb. 3 x 4 cm-es formára.

SÉF TIPP:

A tészta magas vaj / zsiradéktartalma miatt ugyanúgy kell vele bánni, mint a linzerrel. Gyorsan kell dolgozni, hogy a sok „gyurmázás” következtében a kezünk melegétől ne kezdjen a vaj megolvadni benne. Amennyiben ez mégis megtörténik, folpackba csomagolva hűtőbe kell tenni, ameddig a vaj újra megdermed benne és a tészta kezelhető állagúvá nem válik.
Ha nyújtás-szaggatás közben melegedne túl, érdemes tepsistől a hűtőbe tenni ( 0.5 – 1 óra ) , hogy hideg tésztával kezdjük a sütést, mert így nem fog kiolvadni belőle a zsiradék.





Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, a felületét kenjük meg a vízzel elkevert tojássárgájával vagy a tojásmentes verzióhoz szórjuk meg csipetnyi sajttal, majd előmelegített sütőben 180 fok hőlégkeverésen kb. 18-20 perc alatt süssük készre.