CHELSEA CSIGA GLUTÉNMENTESEN

CHELSEA CSIGA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Chelsea csiga gluténmentesen

A recept növényi tejjel és margarinnal is elkészíthető!


Gyümölcsös, ragacsos, olyan, ami után biztosan megnyaljuk mind a tíz ujjunkat. Ez a Chelsea csiga.
Az angolok egyik klasszikus péksütijét sütöttem meg gluténmentesen. A sziruptól még a harmadik napon is szinte ugyanolyan, mint frissen.

Ha igazán autentikusan szeretnénk sütni, akkor magas falú, de nem túl nagy tepsibe sorakoztassuk a csigákat, hogy sütés közben felvegyék a jellegzetes négyzetes alakot.





A tészta hozzávalói:

250 g Nutrifree mix per pane
50 gr cukor
3 g porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
160 g folyadék, amiből 80 g víz és 80 g tej
25 g vaj
1 db L-es méretű tojás
rizsliszt a szóráshoz

A töltelék hozzávalói:

110 g szoba hőmérsékletű vaj
30 g kristálycukor
30 g barna cukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1 evőkanál kezeletlen narancs reszelt héja
1 evőkanál citromlé

110 g aszalt áfonya vagy sárgabarack vagy mazsola
80 g kandírozott cseresznye negyedekre vágva
80 g kandírozott narancs és / vagy citrom héja

A szirup hozzávalói:

23 g víz
30 g cukor
7 g vaj


A töltelék elkészítése:

A vajat, a kristály- és a barna cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá a vanília kivonatot, a reszelt narancshéjat, a citromlevet és keverjük el alaposan.

Az aszalt áfonyát nem kell, de, ha mazsolát teszünk bele, akkor több vízből mossuk meg, keverjük hozzá a negyedekre vágott kandírozott cseresznyét és a kandírozott narancs és citromhéjat.

A máz elkészítése:

Az összes hozzávalót melegítsük össze. Ezt ráérünk akkor megcsinálni, amíg sül a csiga.

A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.

Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.

5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk. Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.

Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.

Cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vajas masszát. Szórjuk meg a gyümölcsökkel. A hosszabbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni.




A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével a tepsi méretétől függően 3 – cm-es darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak.
Ehhez az anyaghányadhoz a képen lévő tepsi belső mérete 29 x 21 cm.

Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a vaj nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.




Majd 170 fok alsó-felső sütési módozaton 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve locsoljuk meg a felületét a sziruppal, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben, hogy a lecsurgó szirupot is magába szívhassa a tészta.






Díszítésként és, ha még nem lenne elég cukor benne, egy kevés cukormázzal csíkozhatjuk. ( porcukor és pár csepp víz keveréke, hogy éppen csak folyós legyen )