CSIRKEPÖRKÖLT

CSIRKEPÖRKÖLT
Tags: , ,

Megosztás

Csirkepörkölt

5 adag


A csirkepörkölt az egyik nagy klasszikus Magyarországon. Lisztre nincs szükség hozzá, de a leggyakoribb körete, a galuska is könnyedén elkészíthető rizslisztből gluténmentesen. A blogon megtalálható a rizslisztes nokedli receptje is.
Én úgy szeretem a pörköltet, legyen az csirke, sertés vagy marhahúsból, ha jó sűrű, tunkolható a szaftja. Az általam megosztott receptet elkészítve pontosan ilyen lesz a csirkepörköltünk.





Hozzávalók:

750 g csirkecomb filé ( csont nélküli csirkecomb )
200 g vöröshagyma
200 g lecsópaprika
100 g paradicsom
10 g asztali só
10 g fűszerpaprika
5 g fokhagyma ( el is hagyható )
100 g zsír


Elkészítés menete:

Lábasban felmelegítjük a zsiradékot, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre fonnyasztjuk.
Közben a paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát ugyanolyan apróra vágjuk, mint a hagymát, míg a paradicsomot meghámozzuk és kisebb darabokra felszeleteljük.
A hagymát levesszük a tűzről, rászórjuk a fűszerpaprikát és elkeverjük. Beletesszük a paprikát, paradicsomot,
és a sót. 2 dl vízzel fedő alatt, intenzív forralással pároljuk legalább 40-60 percet, az elfőtt folyadékot folyamatosan pótolva. Erre azért van szükség, mert a pörköltnek csak akkor lesz sűrű a szaftja, ha a zöldségek teljesen szétfőnek
Az apróra darabolást és a hámozást én azért alkalmazom, mert ugyan a paprika és a paradicsom szétfő, de a héja nem. Így nem lesznek összepöndörödött héjak a pörköltünkben.

Amíg a pörkölt alapunk fő, a húst 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. A legalább 40 perce fövő alapba tesszük. 3 dl vízzel felöntjük, a megtisztított, összezúzott fokhagymával ízesítjük és fedő alatt, gyakran kevergetve puhára főzzük. Ha szükséges, az elfőtt folyadékot pótoljuk menet közben.

Tálalás:

Leggyakrabban nokedlivel, főtt tésztával, túrós csuszával esetleg főtt burgonyával körítjük és valamilyen salátát kínálunk mellé.

A képen rizslisztből készült galuskával tálaltam, mely receptje megtalálható a blogon.