AMARETTI KEKSZ, AZ OLASZ MANDULA LIKŐRÖS MACARON

AMARETTI KEKSZ, AZ OLASZ MANDULA LIKŐRÖS MACARON
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Amaretti keksz, az olasz mandula likőrös macaron

28-30 db

Az Amaretti egy olasz aprósütemény, ami lényegében egy mandula likőrös macaron. Magában is nagyon finom, de Olaszországban a kávé mellé is ezt kínálják.
Eredendően gluténmentes, mivel csak mandulalisztet tartalmaz. Ha van maradék tojásfehérjénk, annak felhasználásának a legfinomabb módja, ha ezt a kekszet sütjük meg belőle.
Az elkészítése nem egy ördöngös feladat és gyorsan meg is van. Ez is az a típusú desszert, ami amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy.





Hozzávalók:

3 db tojásfehérje ( 120-130 gramm )
280 gramm őrölt mandula vagy mandulaliszt
280 gramm porcukor
2 gramm vaníliakivonat
30 ml Amaretto likőr vagy mandula likőr


A sütőt 170 fok alsó-felső sütési módozatra állítva melegítsük elő.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Spatulával, a habot nem összetörve keverjük hozzá a mandulát, a porcukrot, a vanília kivonatot és a mandula likőrt. A massza formázható sűrűségű lesz.





Vizes kézzel diónyi méretű ( 25 gramm ) gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Hagyjunk közte legalább 5 cm helyet, mert nőni fognak.

Az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük készre. A tepsiben hagyjuk kihűlni.





Tárolás:

Zárható fém dobozban vagy üvegben több napig is eláll.