AMERIKAI CSOKICSEPPES KEKSZ RIZSLISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN

AMERIKAI CSOKICSEPPES KEKSZ RIZSLISZTBŐL GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Amerikai csokicseppes keksz rizslisztből gluténmentesen


Nem gluténérzékenyként végig kóstoltam sok népszerű kekszmárkát, de valahogy egyikben sem éreztem meg az X-faktort. Ezért nem is volt eddig keksz receptem és így nem is éreztem késztetést, hogy nekiálljak és bármelyiket gluténmentesítsem.
Pár hete találkoztam ezzel a búzalisztes recepttel. Mivel egyik ismert és kedvenc cukrászomé, így kíváncsivá tett. Elkészítettem és utána 1 héten belül még vagy háromszor. Olyan végeredmény született gluténmentesen, amiről azt gondolom, hogy érdemes volt bekapcsolni a sütőt.

Első olvasatra nekem is nagyon soknak tűnt a cukor és a só mennyisége. Ennek ellenére először pontosan a leírás alapján készítettem el, hogy tudjam milyennek is kell lennie eredetileg a végeredménynek. Majd lefeleztem a cukrot és a sót. Így azonban nem csak az íze, de az állaga is változott, gyengébb minőségű, morzsálódós és semlegesebb ízű lett. Újra bebizonyítottam magamnak, hogy, ami úgy jó, ahogy van, abba nem érdemes belepiszkálni. Mert, mint itt is kiderült, a cukor és a só nem csak az ízért felel, de befolyásolják a tészta állagát is.




Hozzávalók 23 db kekszhez:

115 g szoba hőmérsékletű vaj
100 g barna cukor ( a barna cukor édesítőereje gyengébb a kristálycukorénál )
100 g kristálycukor
1 db L-es méretű szoba hőmérsékletű tojás
5 ml vanília kivonat vagy 5 g vaníliás cukor
180 g rizsliszt
8 g keményítő ( sütöttem kukorica- és burgonyakeményítővel is )
2 g sütőpor VAGY szódabikarbóna
2 g só
200 g durvára vágott csokoládé vagy csokicsepp
70 g vörös áfonya
( opcionálisan az áfonya helyett száraz serpenyőben megpirított, durvára vágott diót is tehetünk bele )


A tészta összeállítása:

Gép segítségével a vajat a barna- és a kristálycukorral kikeverjük. Adjuk hozzá a tojást, a vaníliát és dolgozzuk egyneművé.

Egy tálba mérjük ki a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a sót. Adjuk a vajas-cukros masszához és keverjük, míg összeáll a tészta.

Spatulával forgassuk hozzá a kisebb darabokra vágott csokoládét ( 0.5 x 0.5 cm ) és az áfonyát.

Formázás:

Vizes kézzel formázzunk 30 grammos gombócokat, nekem 23 db lett. A sütőpapírral bélelt tepsin egymástól kb. 7 cm távolságra állítsuk őket. Legalább 1 órára tegyük hűtőbe a tésztagombócokat sütés előtt.
A másik lehetőség, hogy fagylaltos kanállal adagoljuk, így nagyobb kekszek lesznek belőle és csak 13 db.

SÉF TIPP:

A gombócokat a tepsivel együtt tegyük a hűtőbe! Ha kihagyjuk ezt a lépést, a sütés folyamán nem csak elterül, de teljesen szét is folyik.

Sütés:

A 160 fokra előmelegített sütőben a 30 grammos tésztát 15-18 perc alatt süssük készre, de legalább addig, amíg a széle elkezd barnulni. Ha így teszünk, kívül roppanós lesz a kekszünk, míg belül puha.
Ha fagylaltos kanállal adagoltuk ki, akkor a sütési idő 20-22 perc körül alakul.

SÉF TIPP:

Ha igazán roppanós kekszet szeretnénk, növeljük a sütési időt 1-2 perccel, míg a tészta felülete aranysárga nem lesz.


Miután a sütőből kivettük még képlékeny, ezért hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ezután már ugyanúgy működik, mint bármely más keksz, átszedhetjük egy tányérra vagy dobozba.
Több napig is tárolhatjuk minőségromlás nélkül.