FOCACCIA GLUTÉNMENTESEN ( LAPOS KENYÉR )

FOCACCIA GLUTÉNMENTESEN ( LAPOS KENYÉR )
Tags: , , , , ,

Megosztás

Focaccia gluténmentesen ( lapos kenyér )

glutén-, tej- és tojásmentes recept


A családom és én is szeretjük a mediterrán ételeket. Régóta készültem már, hogy az olaszok lapos kenyerét, a focaccia-t megsüssem gluténmentesen. ( ejtsd: fokáccsá )
Megnéztem több olasz receptet is, így nálam került bele: rozmaringág, oregáno, kakukkfű, olivabogyó és fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom.
Ezt a kenyeret ehetjük magában vagy épp laposan félbe vágva szendvicsként is tökéletes.





A tészta hozzávalói:

250 g Nutrifree mix per pane
( a recept Schar mix B vagy Penny Free lisztkeverékkel is működik )
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
205 gr langyos víz
8 g olivaolaj
( ha Scharből vagy Penny Free lisztből készítjük tegyünk a tésztába 2 csipet sót )


3 szál rozmaringág
4-5 szál kakukkfű
3-4 szál oregano
8-10 szem olivabogyó
20-50 g fűszerolajban eltett aszalt paradicsom


A tészta összeállítása:

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olivaolajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.

A tésztát kevés olajjal lekent sütőpapírral bélelt tepsin pár mozdulattal gyúrjuk át, majd nyújtsuk kb. 20 x 30 cm-es téglalap formára.

Az ujjunkkal nyomjunk mély lyukakat a tésztába. Felváltva tegyünk bele rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, olivabogyót és aszalt paradicsomot, majd olivaolajjal vékonyan csorgassuk meg mindenhol a tészta tetejét.





Az 50 fokra előmelegített sütőben kelesszük 60 percig.





Majd 200 fok alsó-felső sütési módra tekerjük a szabályzót és onnantól, hogy ezt a hőfokot elérte, 20-25 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve csorgassuk meg újra egy kevés olivával és helyezzük rácsra, így könnyebben tud hűlni.