KAKAÓS CSIGA, TÚRÓS BATYU ÉS LEKVÁROS PAPUCS GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL

KAKAÓS CSIGA, TÚRÓS BATYU ÉS LEKVÁROS PAPUCS GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , , , ,

Megosztás

Kakaós csiga, Túrós batyu és Lekváros papucs Penny Free lisztkeverékből

A tészta növényi tej és zsiradék felhasználásával tejmentesen is elkészíthető! Tojásmentes opció is megadva!



Miután a kenyér és a kifli igen jól sikerült a Penny Free gluténmentes lisztkeverékéből, csak természetes, hogy az édes péksütemények következnek. A bevált receptemet használtam és a végeredmény a fotókon látható. 😃
A tészta könnyen kezelhető és a belőle készült péksüti versenyképes bármelyik általam kipróbált gm lisztkeverékből készülttel.

A következő recept egy alaptészta, amiből készülhet csiga, batyu vagy papucs. A tészta összeállítása és sütése megegyezik mind a három péksütinél.
A töltelékek mennyisége minden esetben a teljes tésztára vonatkozik, tehát 13 db kakaós csiga VAGY 6 db túrós batyu VAGY 6 db lekváros papucsra.





A tészta hozzávalói:

250 g Penny Free kenyér lisztkeverék
50 g cukor
3 g porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
160 g folyadék, amiből 80 g víz és 80 g tej
25 g vaj
1 db L-es méretű tojás
( ha nem fogyaszthatjuk 50 ml víz pluszban történő hozzáadásával helyettesíthetjük a tojást )
rizsliszt a szóráshoz
olaj a zsírpapír lekenéséhez

A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.

5 perc dagasztás után rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.

Ha kakaós csigát készítünk:



A töltelék hozzávalói:

50 g nagyon lágy, kenhető állagú vaj
25 g kakaópor
40 g porcukor
5 g vaníliás cukor

Miután letelt a pihentetésre szánt idő, nagyon kevés liszttel szórjuk meg a tészta felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára, ez kb. 20 x 30 cm. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.

Ecset vagy cukrászspakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vaj 90%-t. Szórjuk meg a kakaóval és a cukorral. A téglalap rövidebbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni. A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével kb. 2-3 cm-es darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.




A megmaradt vajjal kenjük le a felületüket. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy formásak legyenek.

Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a kakaó alá kent vaj nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.

175 fok alsó-felső sütési módozaton 18-20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő sütőfüggő nagyban!! Előfordulhat, hogy akár +10 perc sütési idő is kellhet.
A sütőből kivéve, még forrón ecset segítségével kenjük át a felületét egy kevés tejjel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Porcukorral szórva tálaljuk.

Ha túrós batyut vagy lekváros papucsot készítünk:



Túrós batyu töltelék hozzávalói:

150 g félzsíros túró
50 g cukor
5 g vaníliás cukor
1-1 g citrom és narancs héja reszelve
30 g mazsola

A tészta lekenéséhez 1 db tojás VAGY kevés lekvár vízzel elkeverve

A mazsolát 3-5 percre beáztatjuk, majd szűrőben alaposan lemossuk folyó víz alatt, lecsepegtetjük. Az összes többi hozzávalót egy tálba mérjük. Felhasználás előtt a mazsolát az áttört, a többi ízesítővel összekevert túróhoz adjuk.

Lekváros papucs tölteléke:

Sütésálló lekvár alaposan kikeverve

A tészta lekenéséhez 1 db tojás VAGY kevés lekvár vízzel elkeverve

Miután letelt a pihentetésre szánt idő, nagyon kevés liszttel szórjuk meg a tészta felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át a zsiradékkal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára, ez kb. 20 x 30 cm. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.

Olajozott pengéjű késsel 10 x 10 cm-es kockákra vágjuk, így 6 db négyzetünk lesz.

SÉF TIPP:

Érdemes egy vonalzót segítségül hívni, mert könnyebb lesz dolgozni az így már formára vágott tésztalapokkal és ezáltal a végeredmény is mutatósabb lesz. A “feleslegként” levágott tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk méretre, majd töltsük be.

Túrós batyu esetén a tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk, majd egy adagot az egyik tésztanégyzet közepére halmozzuk. Az egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást kissé átfedjék. Majd az utolsó fület is felhajtva a közepét nyomjuk meg enyhén. A többit is hasonló módon töltsük, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a batyukat.

Lekváros papucs esetén a négyzetekre átlósan halmozzuk a lekvárt, kb. 20 g ( 2 púpos teáskanál ). Az egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást átfedjék, majd ujjunkkal az átlapolt tészta végét nyomjuk meg enyhén. A többit is hasonló módon töltsük, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a papucsokat.




Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percig pihentetjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük le a felületét az alaposan elkevert egész tojással VAGY tojásmentesen, kevés vízzel elkevert lekvárral.
175 fok alsó-felső sütési módozaton 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő sütőfüggő nagyban!! Előfordulhat, hogy akár +10 perc sütési idő is kellhet.
A sütőből kivéve, még forrón ecset segítségével kenjük át a felületét egy kevés tejjel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Porcukorral szórva tálaljuk.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a mikróba teszem, így az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 5-6 napig simán ehető bármilyen pékáru.