ZSEMLE ÉS KIFLI GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL

ZSEMLE ÉS KIFLI GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , , , ,

Megosztás

Zsemle és kifli gluténmentesen Penny Free lisztkeverékből

glutén-, tej és tojásmentes recept


A Penny Free gluténmentes lisztkeverékéből sütött kenyér meglepően jó lett a liszt alacsony árfekvése ellenére. Ezért egyértelmű volt, hogy érdemes kipróbálnom a zsemle-kifli receptemet is ezzel a gluténmentes liszttel.
A tésztával könnyű volt bánni, szépen megnőttek a kelesztés során és nagyon jó állagú péksütik születtek. A hűtőben cipzáras zacskóban tárolva simán bírta több napig.





A tészta hozzávalói:

250 g Penny Free lisztkeverék
5 g száraz porélesztő
( Haas vagy Dr. Oetker )
5 g cukor
2 csipet só
210 g langyos víz
8 g olvasztott kacsazsír vagy olaj


A sütőt alsó-felső sütési módozatban 50 fokra előmelegítjük és egy tepsit vagy fém lábast 2-2.5 deci vízzel az aljába teszünk. Ez a sütés végéig bent marad.

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk.

Vékonyan olajozott felületre fordítjuk a tésztát. Olajos kézzel vagy gumikesztyűt húzva pár mozdulattal átgyúrjuk és gombóccá formáljuk.

Ha zsemléket szeretnénk sütni:

Mérleg segítségével 90 – 95 g-os darabokra adagoljuk a tésztát. Először gombócot formázzunk, majd a deszkára helyezve a kezünkkel a tésztát körbe-körbe hengergetjük – gömbölyítjük.
A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olvasztott kacsazsírral átkenjük a felszínét.

Ha kiflit szeretnénk sütni:

Mérleg segítségével egyforma gombócokra szedjük a tésztát. Majd kézzel háromszög formára alakítjuk, a nyújtófával a formát megtartva egész vékonyra kb. 2 mm-re nyújtjuk. A széles talpnál szorosan felhajtjuk, majd sodorva feltekerjük a tésztát. A feltekert tészta keskeny vége mindig alulra kerüljön, így kelesztés, sütés közben nem fog kinyílni a kiflink.



A sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, olvasztott kacsazsírral átkenjük a felszínét.




Kelesztés-Sütés:

Az 50 fokra előmelegített sütőbe helyezzük a tepsit és 35 percig kelesztjük a kifliket / zsemléket.

Az idő lejárta után a hőfokszabályzót 200 fokra tekerem. Amíg a sütő 50-ről 200 fokra melegszik, végig bent maradnak a kiflik, zsemlék. Ha elérte a kívánt hőfokot, beállítom a 18-20 perc sütési időt, továbbra is az alsó-felső sütési módozaton hagyva.





Miután megsültek, egy rácsra tegyük át, a felszínét még forrón, ecset vagy virágokhoz használt spiccelő segítségével kenjünk át-fújjuk be egy kevés vízzel, majd hagyjuk kihűlni.


Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga teljesen felfrissül. Nekünk ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )