KENYÉR GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL

KENYÉR GLUTÉNMENTESEN PENNY FREE LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Kenyér gluténmentesen Penny Free lisztkeverékből

Glutén-, tej- és tojásmentes recept


A Penny gluténmentes lisztkeverékből sütöttem kenyeret. Még februárban akciósan vettünk egy doboz Pennys Free kenyérhez való lisztkeveréket. Most augusztusban jutottam el odáig, hogy kipróbáljam…..mondhatnám a séfek malmai lassan őrölnek…

A gluténmentes lisztek között viszonylag alacsony árfekvése ellenére meglepően nagyon jó kenyér lett belőle. Jó ízű, jól kenhető, nem morzsálódik, a bélzet színe kicsit sötétebb, mint amit a másik két, általam gyakran használt lisztnél megszoktam. A hűtőben cipzáras zacskóban tároltuk és simán bírta 5-6 napig.

Hozzávalók:

250 g Penny Free lisztkeverék
250 ml víz
8 g olaj vagy kacsazsír
5 g porélesztő
3 g cukrot
2 csipet só


Előkészítés:

A sütőt alsó-felső sütési módozatban 30-40 fokra előmelegítjük és egy kisebb!! fém lábast vagy bármilyen hőálló tálkát kb. 1-2 deci vízzel az aljába teszünk valamelyik sarokba eltolva. Ez a sütés végéig bent marad.

A tészta elkészítése:

A keverőtálba először a száraz hozzávalókat tegyük, majd az olvasztott kacsazsírt / olajat. Indítsuk el a keverőlapátot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a langyos vizet. 5-8 perc alatt közepes sebességen kidagasztjuk a tésztát.

Enyhén olajozott deszkára fordítjuk, gumi kesztyűben vagy bőven olajozott kézzel gombócot formázunk.
( Ha tapad-ragad a tészta, akkor olajozzuk be újra a kezünket és a tészta felületét is, de NE TEGYÜNK hozzá több lisztet. Ez a lágy, de még formázható tészta biztosítja, hogy sütés után is puha, a búzaliszteshez nagyon hasonló legyen az állaga. )

Sütőpapírral bélelt 10 x 24 cm belső méretű kenyérsütő formába tesszük. Használhatunk szilikon sütőformát is, azt nem kell kibélelni, mehet bele közvetlenül a tészta.

A tetejét bevágjuk, megszórhatjuk magokkal is, amit nagyon enyhén az ujjainkkal vagy ecsettel rányomkodhatunk ( szezám, tökmag, mák ) és még egyszer átkenjük olajjal a tetejét, hogy erőteljesebb barnás színe legyen sütés után.
50 percig kelesztjük az előmelegített sütőben.

A tésztát bent hagyva, továbbra is alsó-felső sütési módozaton, feltekerjük a hőmérsékletet 200 fokra.  Miután elérte a kellő hőfokot onnantól számított 25 percig sütjük, majd 180 fokra visszatekerve a hőmérsékletet még további 25 percig hagyjuk a sütőben.
Nekem a dobozon megadott 200 fok 50 perc sütési idővel nagyon sötét lett volna a héja, ezért vettem lejjebb a hőfokot félidőben. A sütési idő nagyon sütőfüggő, akár 10-15 perccel is több lehet. Érdemes analóg sütőhőmérőt használni.

Se a kelesztés, se a sütés alatt NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta “megfázhat” és összeeshet!

A sütőből kivéve kifordítjuk a tálból, rácsra tesszük, a tetejét még tűzforrón minimális vízzel kenjük át ecset vagy virágokhoz használt kézi permetező segítségével. Így hagyjuk kihűlni és csak ezután vágjuk fel.

Tárolás:

Zárható nejlonzacskóban ( zippes uzsis zacskó ) a hűtőben tartom. Fogyasztás előtt 20-30 másodpercre a kenyérpirítóba teszem, így még nem lesz pirítós belőle, de az állaga felfrissül. Nekem ez vált be, így 4-5 napig simán ehető bármilyen pékáru. ( kenyér, kifli, zsemle )