LEKVÁROS PAPUCS GLUTÉNMENTESEN NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTKEVERÉKBŐL

LEKVÁROS PAPUCS GLUTÉNMENTESEN NUTRIFREE MIX PER PANE LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: , , , ,

Megosztás

Lekváros papucs gluténmentesen Nutrifree mix per pane lisztkeverékből

A tészta növényi tej és zsiradék felhasználásával tejmentesen is elkészíthető!


Miután sikerült egy igazán jó gluténmentes kelt tésztából túrós batyut készíteni, már nem volt kérdéses, hogy a lekváros papucsot is ki kell ebből próbálni. Ez most épp sárgabarack lekvárral készült. Érdemes sütésállót használni, így nem fog hő hatására kifolyni. A családban olyan sikere van, hogy szinte gyakrabban sütjük a gluténmentes „papucsot”, mint a csigát vagy a batyut. Ízre és állagra is tökéletesen olyan, mint a nem mentes kelt tésztás változat.





Hozzávalók:

250 g Nutrifree mix per pane
50 g cukor
3 g porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
165 g folyadék, amiből 80 gr víz és 85 gr tej
( növényi tejjel vagy csak vízzel is elkészíthető )
25 g vaj VAGY 20 g zsír/kókuszzsír
1 db L-es méretű tojás + 1 tojás a lekenéshez
( a tojást +50 ml folyadék hozzáadásával pótolhatjuk )
rizsliszt a szóráshoz

A töltelék hozzávalói:

sütésálló lekvár alaposan kikeverve


A tészta elkészítése:

Az élesztőt egy tálkába mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.

Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat/zsiradékot vékony sugárban csurgatjuk hozzá.

5 perc dagasztás után a rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk. Lágy és ragacsos a tészta, amit kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.

Nagyon kevés rizsliszttel szórjuk meg a felszínét és formáljunk gombócot belőle.

Tegyük át az olajjal megkent sütőpapírra. Nagyjából 20 x 30 cm-es méretre nyújtsuk ki. Csak akkor szórjuk meg kevés liszttel, ha ragadna a tészta a sodrófához.
Olajozott pengéjű késsel először vágjuk egyenesre a tészta széleit, majd 10 x 10 cm-es kockákra. Így 6 db négyzetünk lesz.

SÉF TIPP:

Érdemes egy vonalzót segítségül hívni, mert könnyebb lesz dolgozni az így már formára vágott tésztalapokkal és ezáltal a végeredmény is mutatósabb lesz. A „feleslegként” levágott tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk méretre, majd töltsük be ezeket is.

A négyzetekre átlósan halmozzuk a lekvárt, kb. 20 g ( 2 púpos teáskanál ). Az egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást átfedjék, majd ujjunkkal az átlapolt tészta végét nyomjuk meg enyhén. A többit is hasonló módon töltsük be.



Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a papucsokat. Lekenjük az egész felvert tojással, majd az 50 fokra alsó-felső módozaton előmelegített sütőben 15 percig kelesztjük.
Ha tojásmentesen készítjük, a papucsok tetejét kevés vízzel elkevert barack lekvárral kenjük meg.



Ezután tekerjük a hőfokot 170 fokra. Onnantól számítva, hogy elérte a 170 fokot 10 – 15 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagyban sütőfüggő, akár 5-10 perccel is eltérhet.
A sütőből kivéve tegyük rácsra, majd a tésztát kenjük át kevés tejjel/növényi tejjel és így hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.