CHURROS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN

CHURROS GLUTÉN-, TEJ- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Churros glutén-, tej- és tojásmentesen





Amikor gluténmentes churrost készítettem és megosztottam a közösségi oldalamon, felmerült a kérdés, hogy tojásmentesen is elkészíthető-e és, ha igen hogyan. Netán még rizsliszttel is?
Gluténmentesen ÉS tojásmentesen, pláne rizslisztből! Régóta összeállt már a fejemben a recept, de most szántam rá magam, hogy elkészítsem és természetesen összeraktam mellé a mindenmentes csoki szószt is.
Ami fontos! Ne akarjuk csak úgy magában enni, a churros csoki szósz vagy valamilyen öntet nélkül olyan, mint egy pizza feltét nélkül vagy egy gofri üresen. Ezek csak együtt működnek jól.


Hozzávalók:

300 ml víz
200 g rizsliszt
50 g kókuszzsír
50 g cukor
5 g sütőpor
1 csipet só

Forgatáshoz:

50 g cukor
1 g fahéj

A zsírt, a vízzel, a cukorral és a sóval feltesszük egy lábasban, mikor felforr takarékra vesszük és hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg egynemű tésztát nem kapunk ( minimum 1 perc ) . A tűzről levéve tiszta edénybe tesszük és, ha kellően kihűlt, belegyúrjuk a sütőport.

Csillagcsővel ellátott erős, textil nyomózsákba töltjük és sütőpapírra kb. 10-15 cm hosszú rudakat formázunk. ( Ha nagyon nem sikerül kinyomni, akár kézzel is formázhatunk ujjnyi vastag tésztacsíkokat, elég masszív hozzá a cucc )


160 – 180 fokos zsiradékban 2-3 percig sütjük, míg világos arany színű lesz.
Grill rácson lecsöpögtetjük, ezután fahéjas kristálycukorba forgatjuk.



Csokoládé szósz glutén-, tej- és tojásmentesen

Hozzávalók:

450 ml Lidl-s kókusztej
40 g kakaópor
60-90 g kristálycukor
50 g-70 g 70%-os étcsokoládé

A kókusztejet a kakaóporral és a cukorral összeforraljuk, majd forrástól számítva 1 percig főzzük, habverővel folyamatosan kevergetve.
Levesszük a tűzhelyről, 1 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk az apró darabokra tört csokit és addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen felolvad.