PAPRIKÁS KRUMPLI
Paprikás krumpli
5 személyre
Az egyik legkedveltebb, egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető ételünk, ami eredendően gluténmentes. Biztos vannak, akik „Serpenyős burgonya” néven is ismerhetik.
Szeretem, ha sűrű, tunkolható a szaftja és sokszor nem csak virslit, hanem kolbászt is teszek bele.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
70 g libazsír
300 g vöröshagyma
200 g tv paprika
100 g paradicsom
10 g fűszerpaprika
20 g só
500 g házi sütnivaló kolbász megsütve, lecsó kolbász vagy virsli
Elkészítés menete:
A burgonyát, a vöröshagymát megtisztítjuk, a paprikával és a paradicsommal együtt megmossuk. A burgonyát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk, tálba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje.
A vöröshagymát és a tv paprikát is „finomra” vágjuk. ( apró kockára )
3 literes lábasban a libazsírt felhevítjük, hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután rátesszük a hagymával megegyező méretűre vágott tv paprikát, sózzuk, majd takarék lángon kevergetve kb. 3 percig pirítjuk.
A lángról félrehúzzuk, belekeverjük a fűszerpaprikát, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és felöntjük 3 dl vízzel. Fedő alatt minimum 30, de inkább 60 percig pároljuk, ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a leszűrt burgonyát, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára főzzük.
Hozzá adjuk a vékony karikákra vágott sütnivaló kolbászt / lecsó kolbászt / virslit. 3 perc alatt összefőzzük és ezzel elkészült.
SÉF TIPP 1:
Ha a receptben leírt módon szétfőzzük az alapanyagokat, akkor egy sűrű, „pörkölt”szaftot kapunk. Így az elkészült paprikás krumplinknak tunkolható szaftja lesz, nem fog szétválni a krumplira és a paprikás vízben úszkáló hagymára.
SÉF TIPP 2:
A paradicsomot én mindig meghámozom, így a kész ételben nem találhatunk pöndörödő héjakat.
SÉF TIPP 3:
Aki nokedlivel szereti a paprikás krumplit, annak javaslom, hogy külön készítse el a galuskát és már kifőtt állapotában keverje a kész krumplihoz. Ugyanis ez a fajta paprikás krumpli a sűrűsége miatt nem alkalmas arra, hogy belefőzzük, mert összeállhat az egész.