FÁNK BAKE-FREE KELT TÉSZTA LISZTKEVERÉKBŐL ( glutén-, tej- és tojásmentesen )

FÁNK BAKE-FREE KELT TÉSZTA LISZTKEVERÉKBŐL ( glutén-, tej- és tojásmentesen )
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Fánk Bake-Free kelt tészta lisztkeverékből
glutén-, tej-és tojásmentesen

gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, kukoricaliszt-, és keményítőmentes, burgonyamentes, rizsmentes, vegán, élelmi rostban gazdag, hozzáadott zsiradék nélkül készíthetők kenyerek és péksütemények belőle

A tészta összeállításához a zacskón lévő leírást használtam, az anyaghányadot dupláztam, így lett 23 db fánk. A kelesztéshez és annak hosszához a saját, más lisztkeverékekhez kidolgozott technikámat vettem alapul.

Hozzávalók a tésztához:

400 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
400 g langyos víz
1 csipetnyi só
14 g porélesztő ( Haas, Dr. Oetker, Budafoki )
110 g cukor


olaj a zsírpapír lekenéséhez
0,5 l olaj a sütéshez


A tészta elkészítése:

A sütőt alsó-felső sütési módozaton 40 fokosra előmelegítettem a kelesztéshez.

Dagasztótálba tettem a tészta száraz hozzávalóit. Lassú fokozaton elindítottam a gépet és folyamatosan adagoltam hozzá a vizet, majd nagyon alaposan kikevertettem a tésztát.

Zsiradékkal ( olaj stb ) megkent sütőpapírra vagy nagyon enyhén lisztezett felületre kiborítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk.


Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk. A kör alakú szaggatóm kb. 8 cm átmerőjű.

40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 40-45 perc.Magas falú lábasban vagy serpenyőben, bő olajban sütjük ( 140-150 fok ), mindkét oldalát. ( világos aranybarnára )
Annyi olaj legyen az edényben, hogy 4 cm magasan álljon, így úszni fognak a fánkok benne és nem ég meg az alja. Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.


Rácsra szedve lecsepegtetjük. Ebből a tésztamennyiségből nekem 23 db fánk lett, persze ez függ a szaggató méretétől is.Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.