BANÁNKENYÉR GLUTÉN- ÉS TOJÁSMENTESEN

BANÁNKENYÉR GLUTÉN- ÉS TOJÁSMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Banánkenyér glutén-és tojásmentesen





Egy ismerősünk kért meg, hogy mentesítsem a banánkenyér receptjét. A lánya Angliában már többször kóstolta, nagyon ízlett neki és szeretné itthon is elkészíteni.
Mivel Amerikából, annak is inkább a déli területeiről származik ez a nagyon egyszerű „édes kenyér” – sütemény, ezért, egy olyan receptet vettem alapul, amiről úgy gondoltam, hogy elég autentikus.

Az érett, barnulásnak indult banánok egyik legjobb felhasználási módja, ráadásul finom is.


A glutén- ÉS tojásmentes receptért görgess a bejegyzés aljára!

Hozzávalók:

70 dkg héjas banán, nekem megtisztítva 45 dkg volt
150-200 g cukor a banán érettségétől függően, minél érettebb, annál kevesebb cukor kell
( nálam most: 100 gr kristálycukor 100 gr barna cukor, ha csak kristálycukorral készítjük, elég 180 g is! )
3 db L-es méretű tojás
140 g olvasztott vaj+kikenéshez
250 g rizsliszt
12 g sütőpor

Opcionálisan:
100 g száraz serpenyőben megpirított és durvára darált dió
és/vagy
100 g csokicsepp


Gluténmentes Banánkegyér dióval, kandírozott naranccsal és csokicseppel


Elkészítés:

Villával törjük összepépesre a banánt vagy turmixoljuk le, majd keverjük hozzá a cukrot. A tojásokat enyhén verjük fel és az összes többi hozzávalóval együtt a banánmasszához adva alaposan keverjük el.

Ha gazdagítani szeretnénk a banánkenyerünk tésztáját, a serpenyőben megpirított és durvára darált diót, apróra tört csokoládét most keverjük a masszához.

A szilikonos sütőformát vajazzuk ki és öntsük bele a tésztát. Ehhez a mennyiséghez én két darab 10 x 24 cm-es formát használtam. Fontos, hogy csak 2/3-ig töltsük, mert sütés közben megemelkedik a tészta.

Előmelegített sütőben, 180 fokon alsó-felső sütési módozaton 50 percet sütöttem.
FONTOS! Hurkapálcával vagy fogpiszkálóval mindenképpen végezzünk tűpróbát.
Ha egy nagy formában sütjük a teljes mennyiséget a sütési idő sokkal tovább fog tartani.




Miután megsült 20 percig hagyjuk a formában hűlni, majd fordítsuk belőle ki és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.






Ha tojásmentesen szeretnénk elkészíteni:


glutén- és tojásmentes banánkenyér

Egyszerűen csak hagyjuk ki a 3 db tojást és úgy süssük meg.

A cukor mennyiségét csökkentsük 50-90 grammra, máson nem kell változtatni, még a sütési időn sem.

Ami fontos, hogy szedjük ketté a masszát és 2 külön formában süssük.

Mivel a tojás, ami felfújja sütés közben a tésztát nincs benne, ezért kicsit alacsonyabb lesz a kész banánkenyér, viszont így tökéletesen átsül. Az élvezeti értékén semmit sem ront a tojásmentesség. Ugyanúgy gazdagíthatjuk csokival, kandírozott naranccsal vagy dióval.