BANÁNKENYÉR GLUTÉNMENTESEN

BANÁNKENYÉR GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Banánkenyér gluténmentesen





Egy ismerősünk kért meg, hogy mentesítsem a banánkenyér receptjét. A lánya Angliában már többször kóstolta, nagyon ízlett neki és szeretné itthon is elkészíteni.
Mivel Amerikából, annak is inkább a déli területeiről származik ez a nagyon egyszerű “édes kenyér” – sütemény, ezért, egy olyan receptet vettem alapul, amiről úgy gondoltam, hogy elég autentikus.

Az érett, barnulásnak indult banánok egyik legjobb felhasználási módja, ráadásul finom is.


Hozzávalók:

70 dkg héjas banán, nekem megtisztítva 45 dkg volt
200-250 gr cukor a banán érettségétől függően
( nálam most: 125 gr kristálycukor 125 gr barna cukor, ha csak kristálycukorral készítjük, elég a 200 gr is! )
3 db L-es méretű tojás
140 gr olvasztott vaj+kikenéshez
250 gr rizsliszt
12 gr sütőpor

Opcionálisan:
100 gr száraz serpenyőben megpirított és durvára darált dió
és/vagy
100 gr csokicsepp


Elkészítés:

Villával törjük össze a banánt, majd keverjük hozzá a cukrot. A tojásokat enyhén verjük fel és az összes többi hozzávalóval együtt a banánmasszához adva alaposan keverjük el.

Ha gazdagítani szeretnénk a banánkenyerünk tésztáját, a serpenyőben megpirított és durvára darált diót, apróra tört csokoládét most keverjük a masszához.

A szilikonos sütőformát vajazzuk ki és öntsük bele a tésztát. Ehhez a mennyiséghez én két darab 10 x 24 cm-es formát használtam. Fontos, hogy csak 2/3-ig töltsük, mert sütés közben megemelkedik a tészta.

Előmelegített sütőben, 180 fokon alsó-felső sütési módozaton 50 percet sütöttem.
FONTOS! Hurkapálcával vagy fogpiszkálóval mindenképpen végezzünk tűpróbát.
Ha egy nagy formában sütjük a teljes mennyiséget a sütési idő sokkal tovább fog tartani.




Miután megsült 20 percig hagyjuk a formában hűlni, majd fordítsuk belőle ki és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.