GESZTENYEKRÉMES PISKÓTATEKERCS GLUTÉNMENTESEN

GESZTENYEKRÉMES PISKÓTATEKERCS GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Gesztenyekrémes piskótatekercs gluténmentesen






Hozzávalók a piskótatekercshez:

4 db tojás ( ” L”-es méretű 60-65 g-os )
80 g kristály cukor
100 g rizsliszt
( barna vagy sima fehér rizsliszttel is működik )

A piskótatekercs készítése:

Sütőt 140 fokra előmelegítjük. A sütőlemezre szilikonos sütőpapírt fektetünk.

SÉF TIPP!: Ha nem szilikonos a sütőpapír, akkor ecsettel hajszál vékonyan kenjük át olajjal, mielőtt ráöntjük a nyers tésztát. Így hasonlóan könnyen eltávolítható lesz, mint a szilikonos társáról.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét hűtőbe tesszük.
A sárgáját a cukorral simára keverjük habverő segítségével, hozzáadjuk a rizslisztet és teljesen csomómentesre keverjük.
A fehérjéből kemény habot verünk, majd szilikon spatulával / fakanállal beleforgatjuk a rizslisztes tojássárgájás masszába úgy, hogy a habot minél kevésbé törjük össze!!
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és eloszlatjuk, hogy mindenütt egyforma vastag legyen.
Az előmelegített sütőben 140 fokon 30-35 perc alatt, alsó-felső sütési módozaton készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!


SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.

Kivesszük a sütőből és a sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük a piskótánkat, majd hagyjuk kihűlni.





Gesztenyekrém hozzávalói 1 tekercshez:

500 gr mascarpone
400 gr natúr gesztenyepüré
100 gr porcukor
1 gr reszelt bio citromhéj
2 gr reszelt bio narancshéj
10 gr vaníliás cukor
2 ml rumaroma

A krumplinyomón áttört vagy lereszelt natúr gesztenyemasszához adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd gépi habverő segítségével kihabosítjuk.

A piskótatekercs betöltése:

Kitekerjük a tésztát, majd a nyújtódeszkára helyezett tiszta sütőpapírra ráfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a szilikonos papírt. Az alsó, tiszta sütőpapír segítségével visszafordítjuk a már használt papírra, egyenletesen elterítjük rajta a töltelék 90%-át és feltekerjük.

Díszítés:

Opcionálisan: étcsokoládé és koktél cseresznye

A maradék krémmel csillagcsővel ellátott habzsákból díszítettem. Vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéval csíkoztam és a krémrózsák közepébe koktél cseresznyét ültettem.