KAKAÓS CSIGA BAKE-FREE KELT TÉSZTA LISZTKEVERÉKBŐL ( glutén-, tej- és tojásmentes )

KAKAÓS CSIGA BAKE-FREE KELT TÉSZTA LISZTKEVERÉKBŐL ( glutén-, tej- és tojásmentes )
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Kakaós csiga Bake-Free kelt tészta lisztkeverékből
( glutén-, tej- és tojásmentes )


gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, kukoricaliszt-, és keményítőmentes, burgonyamentes, rizsmentes, vegán, élelmi rostban gazdag, hozzáadott zsiradék nélkül készíthetők kenyerek és péksütemények belőle



A tészta összeállításához a zacskón lévő leírást használtam. Tölteléknek a saját, már eddig is jól bevált receptemet vettem alapul, illetve a második kelesztésnél jóval több időt adtam a tésztának, mint az a zacskón szerepel.


Hozzávalók a tésztához:

200 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
200 g langyos víz
2 g só
7 g porélesztő ( Haas, Dr. Oetker, Budafoki )
50 g cukor

olaj a zsírpapír lekenéséhez
tej / növényi tej a kisült tészta lekenéséhez

A töltelék hozzávalói:

50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj vagy növényi zsiradék
25 g kakaópor
40 gr porcukor
5 g vaníliás cukor



A tészta elkészítése:

A sütőt alsó-felső sütési módozaton kb. 40 fokosra előmelegítettem a kelesztéshez.

Dagasztótálba tettem a tészta száraz hozzávalóit. Lassú fokozaton elindítottam a gépet és folyamatosan adagoltam hozzá a vizet, majd nagyon alaposan kikevertettem a tésztát.

A keverőtállal együtt az előmelegített sütőben kelesztettem 60 percig. Nagyjából félidőnél kikapcsoltam a sütőt, azonban az ajtót nem nyitottam ki, így ment végig a második 30 perc.

A megkelt tésztát a zsiradékkal megkent sütőpapírra tettem, átgyúrtam pár mozdulattal, majd téglalap formára nyújtottam. Nekem 25 x 35 cm-es lett.



Ecset vagy cukrászspakli segítségével egyenletesen elkentem a tészta felületén a zsiradék 90%-t. Megszórtam a kakaóval és a cukorral. A téglalap rövidebbik oldalától indulva kezdtem minél szorosabban feltekerni.



A tekercsből megfeszített cérnaszál segítségével kb. 2-2,5 cm-es darabokat vágtam, a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam.



A megmaradt zsiradékkal lekentem a felületüket. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy formásak legyenek.



Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 25 percig pihentettem.
Azért szoba hőmérsékleten, mert így a kakaó alá kent zsiradék nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta.

Alsó-felső sütési módozaton, 210 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokon még további 10 percig sütöttem.
A sütési idő sütőfüggő nagyban!! Előfordulhat, hogy akár jó néhány perccel több sütési idő is kellhet.

A sütőből kivéve, még forrón, ecset segítségével átkentem a felületét egy kevés tejjel ( lehet növényi vagy állati is ), majd rácsra téve hagytam kihűlni.
Porcukorral szórva tálaljuk.