TÚRÓS TÁSKA GLUTÉNMENTESEN SCHAR MIX B LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: gluténmentes, kelt tészta, schar mix B, túrós batyu, túrós táska
Túrós táska gluténmentesen Schar mix B lisztkeverékből
Bár a túrós táska eredetileg élesztős-leveles tésztából készül ( blundel tészta ) ez az egyszerűsített, kelt tésztás változat azonban jó alternatíva lehet, ha nem akarunk több órát eltölteni csak a tészta elkészítésével.
A tészta hozzávalói:
250 gr Schar mix B
50 gr cukor
3 g porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
165 gr folyadék, amiből 80 gr víz és 85 gr tej
25 gr vaj
1 db L-es méretű tojás + 1 tojás a lekenéshez
rizsliszt a szóráshoz
A töltelék hozzávalói:
150 gr félzsíros túró
50 gr cukor
5 gr vaníliás cukor
1-1 gr citrom és narancs héja reszelve
30 gr mazsola
A töltelék elkészítése:
A mazsolát 3-5 percre beáztatjuk, majd szűrőben alaposan lemossuk folyó víz alatt, lecsepegtetjük. Az összes többi hozzávalót egy tálba mérjük. Felhasználás előtt a mazsolát az áttört, a többi ízesítővel összekevert túróhoz adjuk.
A tészta elkészítése:
Az élesztőt egy tálkába mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, a 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő beindul.
Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá.
5 perc dagasztás után a rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk. Lágy és ragacsos a tészta, amit kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.
Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, pár mozdulattal gyúrjuk át és formáljunk gombócot belőle.
Tegyük át az olajjal megkent sütőpapírra.
20 x 30 cm-es méretre nyújtsuk ki. Csak akkor szórjuk meg kevés liszttel, ha ragadna a tészta a sodrófához.
Olajozott pengéjű késsel 10 x 10 cm-es kockákra vágjuk, így 6 db négyzetünk lesz.
SÉF TIPP:
Érdemes egy vonalzót segítségül hívni, mert könnyebb lesz dolgozni az így már formára vágott tésztalapokkal és ezáltal a végeredmény is mutatósabb lesz.
A túrótölteléket 6 egyenlő részre osztjuk, majd egy adagot az egyik tésztanégyzet közepére halmozzuk. Az egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást kissé átfedjék. Majd az utolsó fület is felhajtva a közepét nyomjuk meg enyhén. A többit is hasonló módon töltsük be.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a batyukat.
A leeső részeket összegyúrtam, kinyújtottam, a maradék tölteléket rátettem és csigaként feltekertem.
Lekenjük az egész felvert tojással,
majd 20 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő erősen sütőfüggő, lehet több és kevesebb is!
A sütőből kivéve tegyük rácsra, még melegen ecset segítségével kenjük át kevés tejjel a felszínét, amikor kihűlt szórjuk meg porcukorral.