HÁZI KÉSZÍTÉSŰ GYÚRT TÉSZTA RIZSLISZTBŐL

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ GYÚRT TÉSZTA RIZSLISZTBŐL
Tags: , ,

Megosztás

Házi készítésű gyúrt tészta rizslisztből

5 adag




Nagyon-nagyon ritkán veszünk üzletben kész, száraz tésztát. Az esetek 90 százalékában itthon készítem, előző este vagy épp fogyasztás előtt. A tészta így töredékébe kerül a boltinak, a főzési ideje is csak 3-5 perc és sokkal-sokkal finomabb, mint bármelyik üzleti.

Sokan tartanak tőle és neki se mernek állni pedig 5 perc összegyúrni, a másik 5 – 10 perc kinyújtani – összevágni és már főzhetjük is. Nem egy bonyolult történet, még gluténmentesen sem, ráadásul az egyik legolcsóbb és legkönnyebben hozzáférhető lisztből, a rizslisztből készítem.
Hogy mi lehet belőle?
SZÉLES METÉLT: mákos, diós, túrós, sajtos tésztához, TARHONYA egy jó pörkölthöz, CVEKEDLI ( kocka/háromszög alakú ) a krumplis tésztához vagy épp LASAGNA lapok, stb…..



A bejegyzés aljához görgetve egy videót is meglehet nézni a készítéséről.


Hozzávalók:

4 db L-es méretű tojás
NAGYON FONTOS!: 250-260 gr összsúly legyen meg!
( Ha kevesebb a tojások súlya, nem fog összeállni a tészta, ha több, akkor túl lágy lesz. )
380 g rizsliszt + 50 g a nyújtáshoz
csipet só

Az alapanyagokat tálba tesszük és kézzel addig gyúrjuk, amíg teljesen egynemű, homogén állagú nem lesz. Gombócot formálunk belőle, pár csepp olajjal vagy zsírral lekenjük a felszínét és letakarva 20 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkára tesszük, majd a tésztánk tetejét is egy kevés liszttel megszórjuk. Kézzel kilapítjuk, majd nyújtófával egészen vékonyra nyújtjuk.
A kívánt formára daraboljuk és sós forrásba lévő vízben készre főzzük.

A metélt, a kocka vagy épp a lasagne tésztát elkészítés után rögtön felhasználhatjuk a főzéshez.

SÉF TIPP 1:

A formára vágott tésztát minél kevesebb mozgatással, lehetőleg a nyújtódeszkáról húzzuk a főzővízbe, így biztosan nem fog szakadni. A forró vízben a rizslisztben lévő keményítő és a tojás már „teszi a dolgát” és megköti az állagát és nem engedi szétmenni.

SÉF TIPP 2:

Ha géppel szeretnénk nyújtani, akkor ehhez a mennyiséghez 1 csipet útifűmaghéj VAGY 10 g kenyérlisztkeveréket adjunk hozzá.
A csipet útifűmaghéj, tényleg csak annyi legyen, amennyit a két ujjunk között össze tudunk csípni!!! Ha többet teszünk bele, felveszi a tojás által hozzáadott nedvességet és száraz, repedezős, gyúrhatatlan lesz a tészta.

Tarhonya formázása:

Ha tarhonyát szeretnénk készíteni, akkor kissé vastagabbra nyújtjuk a tésztát, felcsíkozzuk, majd nagyon apró kockára vágjuk. Ezután a tenyerünkkel enyhe nyomással a deszkán meggörgetjük.
Ezt érdemes előző nap elkészíteni, mert 12-24 óra száradás szükséges ahhoz, hogy megpiríthassuk.