HÁZI KÉSZÍTÉSŰ GYÚRT TÉSZTA RIZSLISZTBŐL

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ GYÚRT TÉSZTA RIZSLISZTBŐL
Tags: , ,

Megosztás

Házi készítésű gyúrt tészta rizslisztből

5 adag


Hozzávalók:

4 db L-es méretű tojás
NAGYON FONTOS!: 250-260 gr összsúly legyen meg!
( Ha kevesebb a tojások súlya, nem fog összeállni a tészta, ha több, akkor túl lágy lesz. )
380 g rizsliszt + 50 g a nyújtáshoz
csipet só

Az alapanyagokat tálba tesszük és kézzel addig gyúrjuk, amíg teljesen egynemű, homogén állagú nem lesz. Gombócot formálunk belőle, pár csepp olajjal vagy zsírral lekenjük a felszínét és letakarva 20 percig pihentetjük.

Lisztezett deszkára tesszük, majd a tésztánk tetejét is egy kevés liszttel megszórjuk. Kézzel kilapítjuk, majd nyújtófával egészen vékonyra nyújtjuk.
A kívánt formára daraboljuk és sós forrásba lévő vízben készre főzzük.

A metélt, a kocka vagy épp a lasagne tésztát elkészítés után rögtön felhasználhatjuk a főzéshez.

SÉF TIPP 1:

A formára vágott tésztát minél kevesebb mozgatással, lehetőleg a nyújtódeszkáról húzzuk a főzővízbe, így biztosan nem fog szakadni. A forró vízben a rizslisztben lévő keményítő és a tojás már “teszi a dolgát” és megköti az állagát és nem engedi szétmenni.

SÉF TIPP 2:

Ha géppel szeretnénk nyújtani, akkor ehhez a mennyiséghez 1 csipet útifűmaghéj VAGY 10 g kenyérlisztkeveréket adjunk hozzá.
A csipet útifűmaghéj, tényleg csak annyi legyen, amennyit a két ujjunk között össze tudunk csípni!!! Ha többet teszünk bele, felveszi a tojás által hozzáadott nedvességet és száraz, repedezős, gyúrhatatlan lesz a tészta.

Tarhonya formázása:

Ha tarhonyát szeretnénk készíteni, akkor kissé vastagabbra nyújtjuk a tésztát, felcsíkozzuk, majd nagyon apró kockára vágjuk. Ezután a tenyerünkkel enyhe nyomással a deszkán meggörgetjük.
Ezt érdemes előző nap elkészíteni, mert 12-24 óra száradás szükséges ahhoz, hogy megpiríthassuk.