TEPERTŐS POGÁCSA GLUTÉNMENTESEN
![TEPERTŐS POGÁCSA GLUTÉNMENTESEN](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-15.jpg)
Tepertős pogácsa gluténmentesen
A vendéglők ajánlatában a legagyafúrtabb módokon elkészítve kínálták a libát Márton napra , de egyiküknél sem láttam, hogy egy jó libatöpörtyűs pogácsát sütöttek volna. Nálam erre a nevezetes napra gluténmentes tepertős pogácsa készült.
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-26.jpg)
A tészta hozzávalói:
500 gr Nutrifree mix per pane
20 gr cukor
6 gr porélesztő
260 gr víz
40 gr kenhető állagú zsír
( liba, kacsa, sertés, annak megfelelően, hogy milyen tepertőt használunk )
2 db L-es méretű tojás
20 gr zsír a tészta kenéséhez
Tepertő krém :
150 gr finomra darált tepertő ( én libatepertővel készítettem )
5 gr só
1 gr bors
zsír: annyi, hogy a ledarált tepertő kenhető állagú legyen
![](http://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-14a.jpg)
Első lépésként a tepertőkrémet készítsük el.
A tepertőhöz keverjük a sót, a borsot és csak annyi zsírt, hogy kenhető állagú legyen.
A tészta száraz és nedves hozzávalóit mérjük a keverőtálba, majd gép segítségével alaposan dagasszuk ki a tésztát. ( legalább 5 perc )
Amíg dagaszt a gép, a nyújtódeszkára fektessünk szilikonos sütőpapírt és csak nagyon vékonyan, ecset segítségével olajozzuk le. Így biztosan nem fog tapadni-ragadni a nyújtás és hajtogatás során.
A keverőtálból a tésztát spakli segítségével fordítsuk ki a sütőpapírra és pár mozdulattal gyúrjuk-formáljuk gombóccá.
Nyújtsuk ki kb. 3 milliméter vastag téglalap formára.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-2-300x225.jpg)
Kenjük meg a zsírral, majd a tepertőkrémet is oszlassuk el egyenletesen.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-3-300x225.jpg)
Következik a szimpla hajtás:
A tésztát képzeletben osszuk háromba. A jobb oldali harmadot az alatta lévő papír segítségével, egy gyors mozdulattal a középső harmadra hajtjuk, majd a bal oldali harmadot is hajtsuk középre.
Fordítsunk a tésztán 90 fokot a papírral együtt, majd nyújtsuk ki és újból végezzük el a hajtogatást az előbb leírt módon.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-4-300x225.jpg)
Ezután már csak annyira nyújtjuk, hogy kb. 1,5-2 cm magas legyen a tészta.
A felszínét vékony pengéjű késsel haránt irányúan sűrűn kockázzuk be.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-6-300x225.jpg)
Majd lisztezett vagy zsírozott formával szaggassuk ki a tésztát. Az én szaggatóm 5 cm átmérőjű.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-8-300x225.jpg)
SÉF TIPP:
Ha nincs pogácsaszaggatónk, használhatunk poharat vagy egyszerűen késsel vágjuk kocka alakúra a tésztát.
A pogácsakorongokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire,
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-7-300x225.jpg)
majd 1 óra hosszát hagyjuk huzatmentes helyen pihenni-kelni. Én a sütőhöz tartozó másik tepsit fordítottam rá, így megóvtam a tésztát, de nem is ragadt a tetejéhez semmi.
Ne a sütőben kelesszük, mert a zsír és a tepertőkrém kiolvadhat belőle!
A sütőt alsó-felső sütési módozaton 180 fokra melegítsük elő, majd a kelesztési idő lejárta után 20-22 perc alatt süssük készre.
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-10-300x225.jpg)
![](https://blog.glutenmenteschef.hu/wp-content/uploads/2019/11/Tepertos-pogacsa-25-300x225.jpg)